Overige Slasoorten Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Het huidige sla-aanbod is bijzonder uitgebreid. Dankzij de rode soorten is er kleur in het assortiment gekomen. Ook wat smaak betreft is het aanbod sterk verruimd.

De meeste slasoorten kunnen worden ingedeeld in 2 groepen. De lactuca sativa, met zoete smaak en de cichorium intybus slasoorten, die bitter smaken. Daarnaast zijn er de overige soorten die we niet kunnen onderbrengen in die twee categoriŽn.

Hier beschrijven we een aantal soorten uit de cichorium intybus-groep met de bittere slasoorten: veldsla, roquette en rucola


Bewaren

Van alle groentesoorten zijn de slasoorten hel meest gevoelig voor manipulatie. Indien de sla gedurende meerdere dagen bewaard wordt af en toe lichtjes vernevelen met koud water. Niet in de zon leggen en zo koel mogelijk bewaren. De optimale temperatuur ligt rond 1 graad.

Voedingswaarde

Alle slasoorten zijn zeer rijk aan vitamines, vooral vitamine C en vitamine A. Bovendien zijn ze arm aan calorieŽn.Veldsla

Veldsla, ook wel "ezelsoren" genoemd, is een winter- en voorjaarsgroente die wild voorkomt in West-Europa, West-AziŽ en Noord-Afrika. Het was al bekend bij de Oude Romeinen. Veldsla werd in de 18e eeuw veel geteeld, maar verdween naar de achtergrond toen andere slasoorten meer populair begonnen te worden.

De frisgroene blaadjes zijn lepelvormig, 2 tot 3 cm groot en groeien in kleine rozetjes. Er zijn meerdere soorten veldsla. De gewone, met grote lichtgroene blaadjes. Broeivet of Amsterdams vet met hele kleine donkere blaadjes "roosjes". De Italiaanse veldsla is een soort met lange, smalle blaadjes en een geelgroene kleur. De twee laatste soorten zijn niet goed verkrijgbaar

Veldsla heeft een zachte, nootachtige smaak, is goed te combineren met andere slasoorten en mooi als garnering. Het kan ook warm worden gegeten: kort gekookt, gestoomd of in de soep.

Bij aankoop zit het wortelvoetje er nog aan.

Veldsla kan je het hele jaar door kopen. In augustus is de aanvoer echter iets minder.Roquette

Roquette is een echte Franse slasoort en is hier nog niet zo bekend. De slasoort bestaat uit langwerpige blaadjes met een steeltje eraan. De smaak is pittig en uitgesproken nootachtig. Dit is de reden dat deze sla ook pindasla wordt genoemd. Roquette is naast rauw gebruik in salades ook geschikt om te stoven.Rucola

Rucola komt oorspronkelijk uit ItaliŽ. De bladeren zijn lang en smal in een losse krop. De smaak is zeer karakteristiek en doet in de verte aan radijsjes denken. Rucola wordt rauw gegeten en laat zich goed met andere slasoorten mengen.

 

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN