Zoete Slasoorten Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Het huidige sla-aanbod is bijzonder uitgebreid. Dankzij de rode soorten is er kleur in het assortiment gekomen. Ook wat smaak betreft is het aanbod sterk verruimd.

De meeste slasoorten kunnen worden ingedeeld in 2 groepen. De lactuca sativa, met zoete smaak en de cichorium intybus slasoorten, die bitter smaken. Daarnaast zijn er de overige soorten die we niet kunnen onderbrengen in die twee categoriŽn.

Hier beschrijven we een aantal soorten uit de lactuca sativa-groep met de zoete slasoorten: kropsla, rode sla, frisbi, lollo bionda, lollo rosa, eikenbladsla, ijsbergsla, batavia en romeinse sla.

Aankooptip

Alle variŽteiten moeten supervers zijn, zonder verwelkte bladeren. Omdat sla hoofdzakelijk uit water bestaat (92%), is ze erg broos en verwelkt ze snel. 


Bewaren

Sla bewaart 3 dagen in de koelkast (0-3 graden). De optimale temperatuur ligt rond 1 graad. Van alle groentesoorten zijn de slasoorten hel meest gevoelig voor manipulatie. Eet ze best zo vers mogelijk. We raden u aan de buitenste bladeren te verwijderen want die hebben het meest te lijden van nitraten en eventuele pesticiden. Indien de sla gedurende meerdere dagen bewaard wordt af en toe lichtjes vernevelen met koud water. Niet in de zon leggen en zo koel mogelijk bewaren. 

Voedingswaarde

Alle slasoorten zijn zeer rijk aan vitamines, vooral vitamine C en vitamine A. Ze bevatten veel mineralen en oligo-elementen. Bovendien zijn ze arm aan calorieŽn.Kropsla

Kropsla is de gecultiveerde versie van de sla die vroeger in Zuid-Europa, Klein-AziŽ en Noord-Afrika in het wild voorkwam. Het sap van deze wilde sla werd in de oudheid door de Grieken als geneesmiddel gebruikt. In de 15e eeuw werd kropsla voor het eerst in Engeland verbouwd en verspreidde zich vandaaruit over de rest van Europa.

De bladeren zitten los in de krop en zijn groen, groot en hebben een zachte smaak. In het midden van de krop zitten de bladeren kompacter en zijn ze lichtgeel. Kropsla wordt rauw in salades verwerkt.

Kropsla blijft de meest geteelde slasoort. Ze is het hele jaar door overvloedig in aanbod.


Rode sla

Rode sla is de rode variante van de gewone kropsla.

Seizoen: mei, juni, juli, augustus, september


Frisbi

Fijne groene, gekrulde slasoort.

Seizoen: mei
Voor en na seizoen: maart, juni
Buiten seizoen: januari, februari, april, juli, augustus, september, oktober, november, december


horizontal rule

Lollo bionda en lollo rosa

Lollo bionda (witte frisť)

Bij ons vaak witte en rode 'frisťe' genoemd. Dat is verkeerd omdat met frisťe eigenlijk naar frisťe-andijvie wordt verwezen.

Lollo rosa (rode frisť)

Er zijn twee soorten lollo: witte "lollo bionda" en rode "lollo rosa". Ze hebben een losse krop met sterk gekruld blad. De smaak is neutraal.


Kalender

Lollo bionda
Lollo rosa
seizoen januari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december mei, juni, juli, augustus, september, oktober
voor en na seizoen februari maart, april, november
buiten seizoen - januari, februari, december

horizontal rule

Eikenbladsla

Eikenbladsla vormt een zeer losse krop. De bladeren zijn sterk ingesneden en hebben iets weg van een eikenblad. Eikenbladsla heeft meestal een roodbruine kleur, er bestaat echter ook een groene variant. Het blad is mals en zacht en heeft een licht nootachtige smaak.


Kalender

Eikenbladsla
seizoen mei juni juli augustus september oktober
voor en na seizoen maart april
buiten seizoen januari februari november december

horizontal rule

Ijsbergsla

Ijsbergsla

IJsbergsla of ijssla is een andere versie van de wilde sla, die in de 18e eeuw voor het eerst in Frankrijk werd verbouwd. In 1894 werd de sla geÔntroduceerd in de Verenigde Staten onder de naam "Iceberg", naar de firma die de sla importeerde. De slasoort werd erg populair in de VS en het waren de Amerikaanse troepen die er na WO2 voor zorgden dat de sla ook in Europa meer bekend raakte. IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig, knapperig en iets doorzichtig, zodat het lijkt alsof ze bevroren zijn. De smaak is pittiger en geuriger dan die van kropsla. Er bestaat ook rode ijsbergsla. IJsbergsla is enorm populair geworden en heeft de plaats ingenomen van kropsla.

IJsbergsla wordt over het algemeen rauw in salades verwerkt, maar kan ook kort gekookt en warm geserveerd worden.


Frillice

Een variant op ijsbergsla is frillice of crispsla. Crispsla vormt een open krop met krullerige en knapperige bladeren.


Kalender

Ijsbergsla
Frillice
seizoen juni juli mei juni augustus
voor en na seizoen april mei augustus september -
buiten seizoen januari februari maart oktober november december januari februari maart april juli september oktober november december

horizontal rule

Batavia

Batavia is een oude slasoort en eigenlijk de voorvader van de ijsbergsla. Batavia lijkt qua vorm op kropsla. Het blad is sterk gebobbeld en heeft een gegolfde vorm. Hij is er in lichtgroen en roodbruine tinten. De bladstructuur lijkt op die van ijsbergsla maar mist het knapperige. De smaak is neutraal.


Kalender

seizoen
juni juli augustus oktober
voor en na seizoen
mei september
buiten seizoen
januari februari maart april november december

horizontal rule

Romeinse sla

Romaanse sla wordt ook wel Romeinse sla genoemd of romaine. Het is een oeroude slasoort die al door de oude Egyptenaren werd verbouwd. De sla behoort tot het type bindsla. De sla groeit recht omhoog. Door het dichtbinden van de bladeren aan de top bleekt het hart en blijft dit zacht. De bladeren zijn vrij groot, langwerpig, grof van structuur en donkergroen.

De buitenste bladeren zijn vrij stug en kunnen goed worden gestoofd. In Zuid-Europese landen , zoals Italie en Spanje, wordt deze sla veel gegeten. Gestoofde Romaanse sla heeft iets weg van spinazie en andijvie en kan ook zo worden bereid. Rauwe Romaanse sla smaakt iets wranger dan kropsla en wordt gebruikt voor de Amerikaanse "Caesar Salad".


Kalender

seizoen
mei juni juli augustus september oktober
buiten seizoen
januari februari maart april november december

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN