Selder Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Witte selder

Witte selder is een kruidachtige plant met sterk ontwikkelende bladstelen. De stelen zijn groen-geel van kleur. Vaak zit er aan de stelen nog blad. Bleekselderij is nauw verwant aan de blad- en knolselderij. Vroeger was bleekselderij een echte kookgroente, nu staat de groente vooral bekend als saladegroente. Bleekselderij heeft een vochtafdrijvende werking. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar. Ze komt uit eigen land en wordt ook geÔmporteerd uit ondermeer IsraŽl, Spanje en Frankrijk.


Groene selder

Groene selder wordt ook "snijselder" genoemd. Hiermee onderscheidt hij zich van witte selder en knolselder.


Aankoop en bewaren

Bleekselderijstruiken zijn meestal verpakt in open plastic zakken. Bij aankoop moet een struik bleekselderij stevig zijn, fris ruiken en mooie groene of groen-gele stengels zonder bruine plekken hebben. De groente kan op een koele plaats enkele dagen en in de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Reken bij aankoop op 250 gram per persoon voor koken en voor rauw gebruik op 100 gram. Beelkselder kan ook worden ingevroren. Blancheer de bleekselderij voor het invriezen 3 minuten inkokend water.

De groene selder regelmatig bestuiven met water. Bewaren bij een temperatuur van 2 tot 5 graden.


Bereiden

Bleekselderij is een ideaal ingrediŽnt voor de slanke keuken. Het werkt vochtafdrijvend en levert slechts 12 kcal per 100 gram. De groente bevatvitamine B, ijzer en mineralen. Bleekselderij kan zowel rauw als gekookt, gestoofd of roergebakken worden gegeten. Rauw verwerkt smaakt het lekker in een salade.

Snij een paar schijfjes van de voet van de bleekselderijstruik. Snij eventueel aanwezig blad eraf. Het blad kan worden gebruikt voor het trekken van bouillon. Controleer de stengels op harde nerven. Snij hiervoor met een scherp mesje een schijfje van de onderkant van de stengel. Harde nerven worden langs de stengel met het schijfje weggetrokken. Was de stengels in ruim water. Snij de stengels voor het koken in stukken van 5 cm en voor het gebruik in rauwkost in stukjes van 1-2 cm. Kook de groente in 15-20 minuten beetgaar, ze mag nog iets knapperig zijn. Ook smakelijk is het de groente in boter gaar te smoren. Bleekselderij behoort tot de nitraatrijke groenten. Gooi het kooknat daarom weg.

Omdat het een specifieke frisse selderijsmaak heeft, combineert bleekselderijgoed met pittige kaassoorten. U kunt de stengels ook vullen, bijvoorbeeld metgeraspte rookkaas.


Kalender

Witte selder
seizoen
mei, juni, juli, augustus, september, oktober
voor en na seizoen
april
buiten seizoen
januari, februari, maart, november, december
Groene selder
seizoen
juni, juli, augustus, september, oktober, november
voor en na seizoen
januari, februari, maart, april, mei
buiten seizoen
december

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal: 11
Eiwit: 0,7 gr
Vet: 0,1 gr
Koolhydraten: 1,8 gr
Vezels: 1,8 gr
Vit C: 7 mg
Calcium: 70 mg
IJzer: 0,4 mg

horizontal rule

Knolselder

Knolselder is de verdikte eetbare wortel van de selderplant met een lichtpaarse tot witte of gele kleur.

Bewaring

Bij aankoop moeten de knollen slevig en droog zijn. Kort na de oogst zit er nog blad aan de knol: dit dient fris-groen van kleur te zijn. Knolselder bewaren op een koele droge plaats; ze kunnen dan langere tijd bewaard worden. Gesneden knolselder kan korte tijd bewaard worden in de koelkast.

knolselder bevat veel ijzer en vitamine C

Schoonmaken en bereiden

De knol in schijven snijden en deze vervolgens schillen. Deze schijven vervolgens in blokjes of reepjes snijden volgens het gekozen recept. Best de knolselder juist voor het koken snijden, dit om bruinverkleuring te vermijden. Met een paar druppels citroensap kleurt de gesneden knolselder minder snel.

.

Gebruikstips

bulletFrituur grof geraspte knolselder en versier er een schotel mee.
bulletFrituur flinterdunnen schijfjes knolselder en serveer als aperitiefhapje.
bulletMaak puree van knolselder en aardappelen.
bulletVersier een knolselderroomsoep met fijngehakte groene tuinkruiden.
bulletRasp rauwe knolselder en meng snel met azijn of citroensap.

Kalender

seizoen
januari februari maart juli september november december
voor en na seizoen
mei juni augustus
buiten seizoen
april oktober

Voedingswaarde

Knolselder bevat veel vitamine C en ijzer.Bronnen:

Voedsel.net
 

Smetsers
 

De Groenteboer

 

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN