Schorseneer Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Schorseneren, rijk aan vezelstoffen

Deze groente heeft een smaak die fel gelijkt op die van aspergcs. Het verbruik is echter sterk afgenomen. De voornaamste reden hiervoor is dat het schoonmaken een minder plezierige bezigheid is.

De schorseneer wordt ook wel zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, asperges voor de arme man of winterasperge genoemd. Er zijn twee soorten, die nauw verant zijn aan elkaar, maar ook aan paardebloem en sla. Wat ze gemeen hebben is de lange (tot 30 cm), dunne, spits toelopende wortel. Eén soort schorseneer (de haverwortel of salsify)) heeft een witte of bleekbruine schil; de bekendste soort is van buitenzwart. Het vruchtvlees is bleek-crème en de smaak herinnert aan artisjok en asperge. Het lichte type zou het lekkerst zijn en wordt ook weleens vergeleken met oesters. Daarom heet hij ook wel de oesterplant, maar veel mensen valt die gelijkenis niet op. Schorseneren vormen een aparte en leuke aanvulling op het menu, hetzij in een roomsaus of gebakken in boter. Ze zijn ook bruikbaar in soep. Geschiedenis De lichte soort komt eigenlijk uit het Middellandse Zeegebied, maar wordt nu in veel delen van Europa en Amerika gekweekt. De zwarte is Zuid-Europees; de naam schorseneer is afgeleid van een Italiaanse gifslang. Beide planten horen bij de geneeskrachtige kruiden. Vroeger werden de wortels samen met blad en bloemen gebruikt tegen maagzuur, gebrek aan eetlust en diverse leverkwalen.

De schorseneer bevat veel ijzer (zie onder). Bovendien zit er inuline in, een zetmeelsoort die is opgebouwd uit fructose, waardoor het geschikt is voor mensen met diabetis mellitis.

Bewaring

Schorseneren moeten bij aankoop stevig aanvoelen, niet vertakt en helemaal droog zijn. Best de wortels bewaren op een koele droge plaats, ze kunnen dan langer bewaard worden.

Schoonmaken en bereiden

Schorseneren zijn lastig schoon te maken en te schillen. Voor de voorbereiding moet tijd worden uitgetrokken; geen groente voor haastige kokers. Het "keukenmeidenverdriet" zit in het schoonmaken. Bij het schillen of breken komt een kleverig melksap vrij dat de handen, de kookpan én de wortels snel bruin kleurt. Steeks korte stukjes schrappen (mét keukenhandschoenen) en een bak lauw water met een scheut azijn, direct in een andere bak water eveneens met een scheut azijn of melk doen. Afborstelen en pas na het koken schillen is veel handiger: eerst goed schoon boenen, daarna 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de dikte van de wortel) koken in ruim water. Onder de koude kraan afspoelen en pas dan de schil eraf stropen en de zwarte pitten eruit snijden. Nastoven in een sausje.

Gebruikstips

bulletWas de ongeschilde schorseneren. Snij er flinterdunne schijfjes van en frituur deze op 170 °C. Serveer dit als aperitiefhapje.
bulletKook schorseneren in water en melk en gebruik het kookvocht voor de saus.

Voedingswaarde

Schorseneren zijn rijk aan vezelstoffen.

per 100 gram:
Kcal 59
Proteine: 1,4 gram
Vet: 0,4 gram
Koolhydraten: 12,3 gram
Vezels: 4,0
Vit C: 4 mg
Calcium: 53 mg
IJzer: 3,3 mg

Kalender

seizoen
januari
voor en na seizoen
februari maart september oktober november december
buiten seizoen
april mei juni juli augustus
 
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - België

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN