Radijs Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Radijzen: het loof kan je ook gebruiken

De oorsprong van rammenas en radijs ligt waarschijnlijk in AziŽ. De rammenas was al bekend in het oude Egypte. Uit oude geschriften en oude afbeeldingen blijkt dat rammenas een cultuurgoed van de oudheid was. Zo zijn in de tempel van Apollo in Delphi een gouden rammenas, een zilveren kroot en een loden koolraap afgebeeld.

Tot de rammenasvariŽteit behoren bekende rassen als de zwarte rammenas, de rettich en de daikon. Tot de radijsvariŽteit behoren onder meer de ronde radijsjes en de ijspegels. Rammenas- en radijsachtigen hebben alle een meer of minder scherpe smaak.

Rammenas

Zwarte rammenas

De zwarte rammenas ziet eruit als een zwarte wortel en wordt ook winterrammenas genoemd omdat de wortel in de wintermaanden verkrijgbaar is. Er bestaat zelfs een ronde soort. Zwarte rammenas smaakt erg scherp.

Rettich

Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich. De benaming rettich is afkomstig van het Latijnse woord "radix" = wortel. De lengte van de wortel is 20 tot 30 cm. Er worden zelfs rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. Rettich is vrij pittig van smaak.

Daikon

De daikon is een Japans hybrideras van de rammenas. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50 cm. De daikon wordt veel in de Japanse keuken gebruikt. De daikon is iets milder van smaak dan de rettich.

Ronde radijs

Ronde radijsjes zijn ronde, kleine knolletjes. Bekend is rode, ronde radijs, maar er bestaan ook witte en roodwitte varianten. Radijsjes worden met blad in bosjes verkocht. De smaak is licht pittig.

IJskegels

IJskegels zien eruit als mini-rettichworteltjes. Ze zijn met blad is bosjes verkrijgbaar. Er bestaan ook rode en roodwitte varianten.


Gebruikstips

bulletGebruik het groen van de radijzen voor het maken van soep, versier de soep met schijfjes radijzen.
bulletSnij radijzen of ijskegels in schijven, in lucifers of in blokjes en strooi dit als versiering op een gemengde sla.
bulletServeer radijsjes en stukjes ijskegel met dipsaus.
bulletRadijzen en ijskegels kan men als pittige hapjes bij een kaasschotel serveren.

Aankoop en bewaren

Radijs en ijskegel dienen hij aankoop stevig aan te voelen. Een oud product is gerimpeld en daardoor minder smakelijk. Indien er nog blad zit aan de knollen dient het een fris-groen uitzicht te hebben. Een product met loof is minder lang houdhaar. Best bewaren in de koelkast in een geperforeerde plasticzak.

Rammenas moet u koel bewaren. Regelmatig bevochtigen met water om uitdrogen te voorkomen.


Schoonmaken en bereiden

Rettich (ijskegel) eerst schillen met een dunschiller, goed wassen en in plakjes, reepjes of blokjes snijden volgens het gebruik. Rettich kan ook geraspt worden. Bij radijs het groen en de wortelpin wegsnijden. Daarna goed wassen. Schillen is niet nodig.


Kalender

Radijzen

seizoen
april mei juni
voor en na seizoen
maart juli augustus september oktober
buiten seizoen
januari februari november december

Rammenas

seizoen
januari februari maart september oktober november december
voor en na seizoen
april augustus
buiten seizoen
mei juni juli

Ijskegels

seizoen
mei
voor en na seizoen
april, juni
buiten seizoen
januari, februari, maart, juli, augustus, september, oktober, november, december

Voedingswaarde per 100 gram:

Radijzen en ijskegels zijn rijk aan vitaminc C en bevatten zeer weinig calorieen.

Rammenas is zeer rijk aan vitamine C en mineralen
Bronnen:

Smetsers
 

De Groenteboer

 

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN