Rabarber Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Rabarber

Rabarber (rheum rhaponticum) komt van oorsprong uit de gebieden langs de Wolga in zuid SiberiŽ. De plant werd in de 17e eeuw al geteeld in ItaliŽ en Engeland. In eerste instantie alleen voor medische doeleinden, maar vanaf de 19e eeuw ook voor culinaire hoogstandjes. Het is een meerjarige plant die goed tegen de koude kan en 5 tot 10 jaar mee kan gaan.

Rabarber vormt een grote struikachtige plant met groene, groen-rode of karmijnrode stengels en grote donkergroene bladeren. Wat je eet van de rabarber zijn de eerste bladscheuten die uit de wortelstok groeien. De rabarber die in het begin van het jaar te krijgen is komt uit de kas en is licht geel-rood van kleur met dunne kleine bladeren. Rabarber van de koude grond is tegen vanaf maart tot augustus verkrijgbaar en heeft een veel dikkere steel en wordt zonder blad verkocht.

Rabarber wordt tot de groenten gerekend, maar gevoelsmatig behoort het meer tot het fruit. We verwerken de groente namelijk bijna altijd met suiker tot compote, of tot zoete nagerechten. Je kunt er ook siroop of jam van maken.

Bewaring

Rabarber moet bij aankoop stijve. glanzende stelen hebben. Kan een korte tijd bewaard worden in de koelkast. Bij langere bewaring worden de slengels slap en zijn daardoor minder smakelijk.

Rabarber is 20 dagen houdbaar bij een temperatuur van 0įC en ong. 3 dagen bij kamertemperatuur (wel in plastic, want rabarber droogt snel uit).

Schoonmaken en bereiden

Vooreerst de witte bladvoet eraf snijden en de stengels wassen in ruim water. Jonge stengels moeten niet geschild worden. Bij oudere stengels kan de schil er met een mesje afgetrokken worden. Vervolgens de stengels snijden volgens het gekozen recept.

Gebruikstips

bulletSnipper de rabarber fijn. Leg dit op een deegbodem samen met suiker en bak de taart in de oven.
bulletStoof wat rabarber, mix dat, leng aan met witte wijn of fruitsap. Serveer dit rabarbersoepje met rood fruit en bestrooi alles met fijne suiker.

Voedingswaarde

Kcal: 18
Eiwit: 0,9 gr
Vet: 0,2 gr
Koolhydraten: 3,1 gr
Vezels: 1,4 gr
Vit C: 41 mg
Calcium: 140 mg
IJzer: 0,3 mg

Kalender

seizoen
mei
voor en na seizoen
april juni juli
buiten seizoen
januari februari maart augustus september oktober november december
 
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN