Pompoen Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Pompoen

De pompoen behoort tot de komkommerachtigen of Cucurbiteae. Deze grote familie vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, waar ze al sinds jaar en dag werden verbouwd door de Indianen. In de 16e eeuw kwam de pompoen voor het eerst naar Europa. Tot deze familie behoren ook de augurk, komkommer, courgette en meloen. Pompoenen zijn er in uiteenlopende vormen en maten. Ze hebben alle gemeen dat de smaak van het vruchtvlees vrij neutraal is.


Patisson

Patisson

De patisson is een vrij kleine schotelvormige pompoen met een witte of gele kleur.

De patisson is een kleine pompoensoort. De vrucht doet qua vorm denken aan een vliegende schotel met een gelobde rand. De vrucht wordt in een vroeg stadium geoogst en heeft een doorsnede van ca. 10 cm. De kleur is meestal wit, maar er bestaan ook gele en lichtgroene rassen. Het vruchtvlees is licht van kleur. De patisson wordt ten onrechte wel Jeruzalem-artisjok genoemd. Dit is echter een andere naam voor de topinamboer of aardpeer.

Winterpompoen

Een bekend winterpompoenras is de reuzenpompoen of gele reus. De vruchten kunnen een gewicht bereiken van zo'n 40 kilo. Grote exemplaren van dit ras hebben sponsachtig vruchtvlees en hebben nauwelijks smaak. Kleinere exemplaren van zo'n 10 kilo hebben steviger vruchtvlees en worden in stukken verkocht. Het vruchtvlees is geeloranje van kleur. Er bestaan ook kleinere, Japanse soorten met een gewicht van 2 tot 4 kilo. Deze vruchten hebben meer smaak dan de gele reus. Er is een oranje soort met zeer stevig vruchtvlees, de smaak neigt naar de zoete kant. Daarnaast is er een groene soort verkrijgbaar met stevig okerkleurig vruchtvlees. De smaak van de groene pompoen is pittiger en heeft iets weg van kastanjes, vandaar dat hij ook kastanjepompoen wordt genoemd. Winterpompoenen hebben gemeen dat ze een dikke, leerachtige schil hebben. Exotische pompoenen zijn de peervormige chayotte en de knuppelvormige dhudi. Ze hebben een groene kleur.

Spaghettipompoen

Andere namen: Spaghettigroente, vegetable spaghetti. Langwerpige, bleekgele pompoenen die fink kunnen uitgroeien. Zoek naar de kleine exemplaren. Die zijn gemakkelijker te verwerken en hebben meer smaak. De naam spaghettipompoen kreeg hij omdat het gekookte vruchtvlees aan spaghetti herinnert. Bij het koken eerst aan één kant een gaatje erin boren, zodat de hitte er binnenin kan komen. Daarna 25 minuten koken of tot het vel zacht aanvoelt. Nu in de lengte halveren en de zaden verwijderen. Met een vork de strengen vlees eruit trekken en op een bord leggen. De geur heeft iets van honing en citroen. Hij smaakt lekker met knoflookboter of pesto.

Eikelpompoen

Eikelpompoenen zijn klein en hartvormig met een prachtig diepgroene of oranje huid of een mengsel van beide. Ze worden na het schillen gebakken, in plakken of in hun geheel en daarna gehalveerd en opgediend met boter.


Bewaren en bereiden

Pompoenen worden geschild en door midden gesneden waarna de pitten en het sponsachtige middenstuk worden verwijderd. Het vruchtvlees wordt in repen of blokjes gesneden. Pompoen is lekker in oosterse stoofgerechten (zoals bij de kip Siam). Snijd voor dit gerecht het vruchtvlees in blokjes. Ook in een zoetzure inmaak of in chutney smaakt pompoen heel bijzonder. Pompoenen zijn heel lang houdbaar, tot 3-4 maanden na de oogst, mits de steelaanzet intact is en de vrucht op een droge, niet te koele plaats op kranten of stro wordt bewaard.


Gebruikstips

bulletMaak pompoensoep samen met witloof, tomaten en ui. Doe als gamituur in deze soep gekookte bolletjes pompoen.
bulletGebruik uitgeholde pompoen of patisson als eenmalige kom voor het serveren van pompoensoep, gemengde sla.
bulletSnij het hoedje van patisson, wat vruchtvlees eruit, verwerk dit in een spaghettisaus en serveer dit gerecht in de uilgeholde patisson.

Kalender

Patisson

seizoen
juli augustus
voor en na seizoen
september
buiten seizoen
januari februari maart april mei juni oktober november december

Pompoen

seizoen
augustus september
voor en na seizoen
oktober november
buiten seizoen
januari februari maart april mei juni juli december

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal 25
Eiwit 1,0 g
Vet 0,1 g
Koolhydraten 4,8 g
Vezels 1,7 g
Vit C 9 mg
Calcium 21 mg
IJzer 0,8 mg


Bronnen:

Voedsel.net
 

Smetsers
 

De Groenteboer

 

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - België

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN