Meloen Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Meloen is door de eeuwen heen een gewilde vrucht geweest. Catharina de Medicis at zich er volgens overlevering rond aan en her schijnt dat Paus Paulus II rond 1470 gestorven is aan een overdosis meloen.

Al voor onze jaartelling was de meloen bekend bij Romeinen en Grieken. De vrucht is waarschijnlijk afkomstig uit Midden-Azie. Meloenen behoren tot de familie van de cucurbitaceae, de komkommerachtigen. Ander bekende familieleden zijn de watermeloen en groentesoorten als komkommer, pompoen en augurk.

Meloenen worden in vele tropische en subtropische streken verbouwd en daarnaast ook in kassen, onder meer in Nederland.

Watermeloen komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en India en wordt tegenwoordig eveneens op ruime schaal verbouwd.

Meloenrassen lenen zich goed voor kruisingen. Het gevolg is dat er een verwarrende hoeveelheid variŽteiten bestaat, die zich niet makkelijk laat indelen. We geven een beschrijving van de belangrijkste typen en soorten

Kantaloep-meloenen

De naam kantaloep is afgeleid van Canteloupe, een plaatsje in de buurt van Rome, waar deze meloenen in de tuin van de Paus werden geteeld. Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm. De buitenkant kan verdeeld zijn in segmenten of bedekt zijn met wratachtige knobbels.

Beroemd is de cavaillon of charentaismeloen uit Frankrijk. Deze kleine meloen (tot 1 kg zwaar) heeft een gladde, dunne, geelgroene schil met donkere strepen. Het oranjegele vruchtvlees is zoet en zeer aromatisch. De vrucht, die als de fijnste onder de meloenen wordt beschouwd, wordt rijp geplukt en is daarom slechts enkele dagen houdbaar. De ogenmeloen is genoemd naar de kibboets in Israel waar deze varieteit is gekweekt. Het is een kruising tussen de kanteloep en de netmeloen, oranjegeel van kleur met groen vruchtvlees dat zeer smakelijk is en een sterk aroma heeft.

Netmeloenen

Meloenen met een kurkachtig lichtbruin of wit netwerk op de schil, die glad of gesegmenteerd is. Een Israelische varieteit is de galiameloen.

Gladde meloenen

Deze meloenen zijn ook bekend als honing- of suikermeloenen en behoren tot de wintermeloenen. Dit zijn soorten die laat rijpen en daarom in de winter worden aangevoerd. De honey dew uit Spanje is de bekendste.

Watermeloenen

Watermeloenen zijn afkomstig uit Middellandse-Zeelanden, zijn donkergroen van kleur en hebben een gewicht van 2,5 kilo. Het vruchtvlees is roze tot dieprood. De zwarte pitten van de watermeloen bevinden zich niet in een holte zoals bij de andere meloenen, maar liggen ingebed in het vruchtvlees. Uit Amerika worden langgerekte watermeleoen aangevoerd met een gestreepte schil. Er bestaan ook soorten ,et geel vruchtvlees. Watermeloenen bestaan voor 95% uit water. Het dorstlessende vermogen is het grootst als de vrucht gekoeld en puur wordt gegeten.

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN