Mango Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Mango

De mango of manga is een van de oudst bekende vruchten en komt van oorsprong uit India. Tegenwoordig wordt de vrucht in bijna alle tropische gebieden van de wereld verbouwd. Van oudsher nemen de 10-30 meter hoge mangobomen in deze gebieden een belangrijke plaats is omdat ze veel schaduw geven. De prachtige trossen groengele bloemen worden vooral in India gebruikt voor ceremonieen en godsdienstige plechtigheden. Men beweert dat Boeddha al slapende onder een mangoboom zijn wijsheid heeft opgedaan.

Mango's groeien aan lange stelen aan de takken van de mangoboom. Er bestaan zeer veel verschillende varieteiten. De schil van een rijpe mango kan groengeel, oranje, rood of zelfs purperrood van kleur zijn. Het oranjegele vruchtvlees, dat zacht en sappig is, zit vrij vast aan de grote, ovale pit. Je kunt aan de kleur niet zien of de mango rijp is, maar de vrucht moet wat zacht aanvoelen.

Een rijpe mango wordt koel bewaard, een (nog) niet rijpe mango bij kamertemperatuur.

Mango smaakt fris en vol met een pikante exotische nuance. De vrucht wordt gedeeld door hem langs de pit in te snijden en het vruchtvlees kan zo uit de schaal worden gegeten. Een andere manier is het vruchtvlees in de schaal in vierkantjes te snijden en de schaal "binnenste buiten" te duwen, de vierkantjes vruchtvlees staan dan bol en kunnen makkelijk worden genuttigd.

Mango kan in salade worden gebruikt, maar ook gepureerd worden om in een vruchtensaus, -drank of -sorbet te worden verwerkt. Mango saus kan gekruid worden met geraspte gember of mierikswortel. Mango is erg lekker bij koud vlees, gerookte vis en in zure roomsaus.


Voedingswaarde per 100 gram mango:

Kcal: 67
Proteine: 0,5 gram
Vet: 0,3 gram
Koolhydraten: 15,3 gram
Vezels: 1,7 gram
Vitamine C: 28 mg
Calcium: 10 mg
IJzer: 0,1 mg


Bronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN