Lychee Ramboetan Longan Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Lychee

De lychee, ramboetan en longan zijn vruchten die behoren tot de familie van de zeepboomachtigen of sapidaceae. De familienaam is te danken aan de alkalische stof, saponine, die uit sommige vruchten wordt gewonnen en tot zeep wordt verwerkt. De eetbare vruchtsoorten bevatten deze stoffen uiteraard niet en smaken kruidig-zoet.

De oorsprong van deze fijne, exotische vruchten ligt in China. Tegenwoordig groeien ze in veel tropische gebieden. De vruchten groeien in trossen van 5 tot 30 stuks aan bomen die wel 20 meter hoog kunnen worden.


Lychee

De lychee heeft de grootte van een kleine pruim. De vrucht is fel roze-rood gekleurd en heeft een harde, geschubde structuur.

Het sappige vruchtvlees is glazig wit en ligt om een langwerpige, glimmende, bruine pit heen. De smaak is karakteristiek zoet met een kruidig aroma.

Lychees zijn ook in blik verkrijgbaar. De smaak van degeconserveerde vruchten haalt het echter lang niet bij de smaak van verse exemplaren.

Lychees verkleuren tijdens het rijpingsproces van roze-rood naarrood-bruin.


Ramboetan

De ramboetan doet denken aan een harige lychee. De naam ramboetan komt van het Maleise woord rambut, dat haar betekent. De zachte, haarachtige stekels zijn bij verse exemplaren rood of geel gekleurd.

Het vruchtje is rijp wanneer de schil gemakkelijk loslaat. Het sappige vruchtvlees is glazig wit van kleur en bevat een witte pit. De ramboetan is iets minder zoet van smaak dan de lychee. De ramboetan is wat kwetsbaarder dan een lychee.


Longan

De longan heeft net als de lychee een geschubde schil maar is iets kleiner. De schil is aanvankelijk oranje, maar verkleurt al binnen 24 uur na de oogst tot beige-bruin.

Het vruchtje is zoet van smaak en aromatischer dan de lychee en de ramboetan. Binnenin het glazige, witte vruchtvlees zit een bruine pit. De longan wordt wel de kers van Azie genoemd omdat de vrucht daar in grote hoeveelheden door de plaatstelijke bevolking wordt gegeten. De longan is een moeilijke vrucht voor de export, de verse vrucht is nauwelijks te koop in BelgiŰ.


Aankoop

De lychee is de laatste jaren populair geworden in ons land. Aanvoertijden zijn november tot en met maart en de maanden juli en augustus. Ze worden ge´mporteerd uit Madagascar, Thailand en Israel. Ramboetans komen in kleinere hoeveelheden op de markt en worden ge´mporteerd uit Thailand, Indonesi en MaleisiŰ. Longans zijn sporadisch verkrijgbaar en komen net als de ramboetan uit Zuidoostaziatische landen.

Rijpe vruchten zijn nog enkele dagen houdbaar bij kamertemperatuur en op een koele plaats (ca. 12░C) iets langer. Zonodig in de koelkast, maar het gevaar bestaat dat ze hun aroma verliezen. Lychee, ramboetan en longan zijn ook geconserveerd in blik verkrijgbaar.


Behandeling

De brosse schil van de lychee laat zich gemakkelijk met de vingers pellen. Dat geldt ook voor de ramboetan en longan. Druk eventueel met twee duimen op het midden van de schil zodat deze openbreekt. De pitten zijn niet eetbaar. De vruchten zijn geschikt om als tafelfruit te eten.


Voedingwaarde per 100 gram:

Kcal: 64
Prote´ne: 0,9 gram
Vet: 0,3 gram
Koolhydraten: 16,4 gram
Vezels: -
Vitamine C: 42 mg
Calcium: 8 mg
IJzer: 0,4 mg


Bronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŰ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 ę Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN