Kruiden Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Kruiden

Bewaren

Zo koel mogelijk bewaren en regelmatig bevochtigen.


Voedingswaarde

Kruiden geven extra veel smaak en geur aan de gerechten. Sommige hebben een heilzame werking.
Bieslook
Pijpjes met fijne, milde uiensmaak. Uitsluitend vers te gebruiken, nooit koken. Lekker in salades, soepen en sausen.
Dille
Anijsachtige smaak en geur. Dille gaat samen met zuur en wordt daarom veel gebruikt bij het inmaken van groenten. Verse dilleblaadjes zijn fijn en decoratief op salades. Is zeer rijk aan vitainine C.
Dragon
Sterk geurend mel intrigerende saamk; zoet en tegelijk naar bitter neigend. Vooral gebruikt bij salades, sausen, in bouillons, soepen en vleesbereidingen.
Marjolein
Zoete, tere maar toch pittige smaak. Gebruikt als kruid op vleessoorten, voor het kruiden van deegwaren en bij witte- en plattekaasgerechten.
Pepermunt
Sterk en verfrissend aroma. Vers of gedroogd gebruikt voor de bereiding van thee, bij vleesbereidingen en in soepen.
Bazielkruid
Zeer geurig en smakelijk tuinkruid. Pittige, peperachtige smaak. Vooral de bladeren gebruiken, die beter worden als je ze meekookt. Geeft extra smaak aan anders saaie gerechten.
Rozemarijn
Sterke, aromatische en kruidige geur. De smaak is doordringend en pittig. Een Van de belangrijkste vleeskruiden.
Tijm
Doordringende. kruidige geur, pittig met kruidachtige smaak. Te gebruiken bij alle vleesbereidingen en bij hartige groentebereidingen.
Citroenmelisse
Doordringende, honingzoete citroengeur en smaak. Mag niet meegekookt worden. Gebruikt bij schotels waar citroen een rol speelt.
De plant groeit op elke vochtige grondsoort, in de volle zon met 's middags schaduw. Citroenmelisse komt vooral gecultiveerd voor, maar in zuiderse streken ziet men hem wel eens in het wild in hagen en langs wegen. Citroenmelisse is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van juli tot augustus met lichtgele of witte bloemen. De bladeren zijn eivormig, gekarteld, harig, generfd en licht groen. De bladeren geven een citroenachtige geur af en kunnen geel worden als ze in de volle zon of in droge grond groeien. De stengels zijn harig, vierkant en lichtgroen en vertakt. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog.
De naam Citroenmelisse, Melissa officinalis, komt van de oude Grieken. De Griekse naam voor een Honingbij is Melissa. Dit omdat Bijen aan de nectar van deze plant de voorkeur gaven, en de plant bijen aantrekt. Citroenmelisse werd medicinaal al tweeduizend jaar geleden door de Grieken gebruikt. De Arabieren brachten de plant naar Spanje en de Benedictijner monniken naar onze streken, waar hij al vroeg gekweekt werd in kloostertuinen. Citroenmelisse werd in zuidelijk Europa 'hartelust' en door de Zwitserse arts Paracelsus 'levenselixer' genoemd. Hij geloofde dat dit kruid een mens weer volledig tot leven kon wekken en deze mening werd gesteund door de London Dispensary uit 1696: 'Citroenmelisse zal, indien elke ochtend toegediend, iemand jonger maken, het denkvermogen versterken en een smachtende aard wat opvrolijken'.
Citroenmelisse had ook naam als een van de ochtendtheesoorten die in de dertiende eeuw genuttigd werden door Llewelyn, Prince of Glamorgan, die 108 jaar oud werd, en Jhon Hussey uit Sydenham die 116 werd na vijftig jaar lang ontbeten te hebben met citroenmelisse met honing. De eigenschap om melisse olie te verkrijgen wordt al eeuwen door kruidendeskundigen beschreven en ook tegenwoordig nog wordt het binnen de aromatherapie gebruikt om depressies te verminderen.
Toepassingen:
Cosmetisch
Een aftreksel als gezichtsstoombad en als spoeling voor grijs haar. Voeg
het toe aan badwater.
Medicinaal
Leg de verse bladeren direct op insectenbeten en zweren of doe ze in een papje erop.
Een aftreksel van de bladeren als thee gebruiken voor verlichting bij chronische bronchitis, kou met koorts, hoofdpijn en om spanningen wat te verminderen. De thee geeft een ontspannen gevoel. Het kruid is goed bij een moeilijke spijsvertering, het werkt kramstillend op de maag en de darmen. Het is windeverdrijvend. Citroenmelisse is goed tegen slapeloosheid, vaak gecombineerd met Lavendel en Meidoorn. Het heeft een antivirale werking bij herpesinfecties.
Gebruik Melisse o.a. bij; allergieŽn, astma, bronchitis, chronische hoest, gebrek aan eetlust, depressie, migraine, misselijkheid, ingewandstoornissen, postnatale problemen, hartkloppingen, onregelmatige
menstruatie, opgeblazen gevoel, slapeloosheid, angst, depressiviteit, spanning, shock en stress. Melisse kan in zeer lage concentratie heel
goed gebruikt worden om eczeem en andere huidproblemen te behandelen.
Toepassingen met etherische olie:
Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliŽn.
Bij slapeloosheid, migraine: 5 druppels Melisse en 5 druppels Lavendel mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een
warm bad en vlak voor het naar bed gaan baden.
Of bij slapeloosheid: meng 5 ml. Melisse met 5 druppels Roos. Sprenkel een paar druppels van dit mengsel op het hoofdkussen en je slaapt als
een Roos.
Verdampen: 8 druppels Melisse in de aromalamp werken versterkend en ontspannend op het lichaam. Laten spanningen rond het hart wegglijden.
Voorzichtig:
Citroenmelisse is een veilig kruid, maar sommige mensen worden misselijk van grote doses en sterke theeŽn. Vermijd grote doses tijdens de zwangerschap. Sommige mensen reageren allergisch bij aanraking met citroenmelisse. De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.
 
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN