Kiwi Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Kiwi

De kiwi komt van oorsprong uit China. De oorspronkelijke naam was Chinese kruisbes. In Nieuw-Zeeland is de naam veranderd in kiwi, voornamelijk om commerciŽle redenen. De naam kiwi komt van de kiwivogel, een loopvogel die op Nieuw-Zeeland voorkomt. Het ronde lichaam van deze loopvogel is bedekt met bruine veren en heeft iets weg van een kiwivrucht.

De vrucht groeit aan een struikachtige klimplant die goed kan groeien in subtropische gebieden. De kiwi is een langgerekte, ronde vrucht met een lengte van ca. 7 cm. De schil is bruin en licht behaard. Het vruchtvlees is grasgroen van kleur, ligt om een witte kern heen en bevat kleine zwarte eetbare pitjes.

Een kiwi is rijp als ze bij lichte druk rond de steelaanzet meegeeft. De smaak is fris zoet-zuur. De vrucht wordt in grote hoeveelheden aangevoerd en is het hele jaar verkrijgbaar. Van mei tot december worden kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van december tot maart uit Frankrijk, Griekenland, ItaliŽ en daarna totenmet mei, uit Chili.

Kiwi's zijn er in groen en geel. Deze laatste hebben een frisse citrus smaak. Het vruchtvlees is steviger dan dat van de groene kiwi.

De kiwi ziet er heel decoratief uit met grasgroen vruchtvlees, een witte kern en zwarte pitjes.

Aankooptip

Koop kiwi's als ze nog stevig zijn en laat ze rijpen in een fruitmand, bij omgevingstemperatuur. Kies intacte exemplaren zonder vlekken. 


Bewaren

Rijpe kiwi's zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast; onrijpe 1 tot 2 weken. Onrijpe kiwi's kunnen narijpen bij kamertemperatuur. Het rijpingsproces wordt versneld als de vruchten bij kamertemperatuur met een appel, peer of banaan in een gesloten zak worden bewaard. Deze vruchten staan namelijk veel ethyleen af. Dit gas versnelt de rijping van een kiwi. De vruchten halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.


Voedingswaarde per 100 gram:

Rijk aan vitamine C, kalium en vezels.

Kcal: 48
Eiwit: 0,9 gr
Vet: 0,4 gr
Koolhydraten: 10,1 gr
Vezels: 3,8 gr
Vitamine C: 63 mg
Calcium: 27 mg
IJzer: 0,3 mg

Bronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN