Kaki Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Sharon

De kaki komt van oorsprong uit China, Japan en Korea. Het is de vrucht van een 4 tot 8 meter hoge struikachtige boom, die per oogst wel 80 kilo vruchten kan geven. In Zuid-Europa groeien ze ook vaak in het wild. De kaki ziet eruit als een grote, geeloranje tomaat met groene kroonblaadjes. De vrucht is familie van de mispel. Ze hebben met elkaar gemeen, dat ze alleen overrijp lekker smaken omdat dan het looizuur (tannine) uit de vrucht verdwenen is. Tannine geeft vruchten een wrange nasmaak. De kaki heeft geleiachtig vruchtvlees met 2 tot 8 oneetbare pitten. Men eet de vrucht door hem doormidden te delen en uit te lepelen. Het vruchtvlees is vaak namelijk te zacht om in stukjes te snijden.

De Sharon is een veredelde kakisoort, waarvan de naam ontleend is aan het dal van de rivier in IsraŽl waar hij wordt gekweekt. De sharon mist de nadelen van de kaki. De vrucht bevat geen pitten en tannine, hoeft daarom niet overrijp te worden gegeten en smaakt ook goed wanneer het vruchtvlees nog een vrij stevige structuur heeft. Sharonfruit heeft een zoete volle smaak die in de verte aan pruimen doet denken. Er kunnen soms bruine vlekken in de schil en het vruchtvlees zitten, maar dit komt doordat de suiker "bezinkt" en betekent niet dat de vrucht aan het rotten is. Sharonfruit is lekker in een fruitsalade met sinaasappel en banaan. Het is geschikt voor gebak en kan met koud vlees worden opgediend. Het past ook erg goed in een salade met kaas en ham.


Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal: 72
Eiwit: 0,6 gram
Vet: 0,2 gram
Koolhydraten: 16,6 gram
Vezels: 2,0 gram
Vit C: 8 mg
Calcium: 8 mg
IJzer: 0,2 mg


Bronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN