Guave Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Guave

De guave komt oorspronkelijk uit de tropische delen van Zuid-Amerika waar hij nog steeds in het wild voorkomt. Vanaf de 16e eeuw wordt de vrucht in zuid en midden Amerika verbouwd en al snel ook in AziŽ en de gebieden rond de Stille Zuidzee. Tegenwoordig wordt de vrucht in veel tropische landen geteeld.

De guave groeit aan struikvormige bomen en hoort tot de mirtefamilie. De vrucht is zo groot als een citroen en bol- tot peervormig. De schil is dun, glanzend en geelgroen. Het vruchtvlees is stevig net onder de schaal en wordt zachter naar man dichter bij het midden komt. Afhankelijk van de varieteit kan het vruchtvlees wit, roze of donkerrood gekleurd zijn.

Het vruchtvlees bevat vele harde, witte, eetbare pitjes. Om die te ontwijken kan men het vruchtvlees tot moes malen en als saus, sorbet, ijs, of milkshake gebruiken. Guave heeft een frisse, volle, zeer aromatische smaak. De vrucht is ook erg lekker in fruitsalades en in stukjes gesneden met ander fruit voor na het eten.

De guave heeft een sterke geur en dient niet bewaard te worden samen met levensmiddelen die snel geuren overnemen. Een rijpe guave voelt enigszins zacht aan en dient koel (maar niet koud, dus niet in de koelkast) bewaard te worden. Bij een temperatuur van 8-10 graden met een vochtigheid van 90% (!) is de guave tot 3 weken houdbaar.

De guave wordt tussen september en maart geÔmporteerd.


Feijoa

De feijoa is familie van de guave en wordt somt ananasguave genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar hij nog steeds in het wild voorkomt. Tegenwoordig wordt de vrucht ook in Zuidoost-AziŽ, Nieuw Zeeland en Israel geteeld. De vrucht is ovaal met een donkergroene schil die niet kan worden gegeten. Het vruchtvlees is geel met een sterke, zoetzure, bijna geparfumeerde smaak. Men eet het vruchtvlees met een lepeltje zo uit de schil of in een fruitsalade. Feijoa is ook erg lekker in sorbets en ijs.


Voedingswaarde per 100 gram guave:

Kcal 49
Eiwit: 0,8 gram
Vet: 0,6 gram
Koolhydraten: 9,9 gram
Vezels: 2 gram
Vit C: 184 mg
Calcium: 20 mg
IJzer: 0.3 mg


Bronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN