Erwten Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Erwten

Erwten worden al eeuwenlang door de mensen gegeten. Al in de bijbel is te lezen hoe een bord rode linzensoep Ezau overhaalt om z'n eerstgeboorterecht te verkopen aan Jacob. Erwten stonden bijna dagelijks op het menu van onze voorouders. Erwten, bonen en kapucijners konden zich in het Belgische klimaat goed ontwikkelen en ze waren gedroogd lang houdbaar. Vooral in de tijd voor de introductie van de aardappel werd er in ons land niet veel anders gegeten dan peulvruchten en dan met name bruine bonen en erwten.

De erwt (Pisum sativum) komt oorspronkelijk uit het oosterlijke middellandse-zeegebied, Iran, Afghanistan en Tibet. De erwt wordt al duizenden jaren verbouwd. In Zwitserland zijn bijvoorbeeld erwtenzaadjes gevonden die meer dan 5000 jaar oud zijn. In die tijd gebruikte men vooral de rijpe, droge erwten. Het duurde waarschijnlijk tot de 15e eeuw voor men (in Frankrijk!) de onrijpe groene erwtjes begon te eten die bij ons bekend staan als de doperwt.

Erwten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen. Erwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en niet te vergeten voedingsvezel! Ze kunnen het vlees in de maaltijd vervangen. Erwten worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken. Maar ook als u een dagje vleesloos wilt eten zijn erwten (of peulvruchten in het algemeen) een goed alternatief.

Erwten worden in onrijpe toestand geoogst op een ogenblik dat de zaden nog niet zijn omgezet in zetmeel en daardoor een zoetere smaak hebhen. Er dient een onderscheid gemaakt tussen gewone erwten en sluimerwten (peulen). Deze laatste worden verbruikt alvorens de zaden gevormd zijn zodat de sluimen gebruikt worden.

Verse doperwten zijn een korte periode, van half mei tot half juli, verkrijgbaar. Bij aankoop moeten verse doperwten er fris uitzien, de peul moet onbeschadigd zijn.

Doperwten zijn erg gezond. Ze bevatten veel vitamine B1 en B2, ijzer en voedingsvezels. Doperwten kunnen 3 dagen in een geperforeerde plastic zak in de groentelade van de koelkast worden bewaard. Erwtjes kunnen rauw in salades worden verwerkt of kort worden gekookt en als bijgerecht geserveerd.Bewaring

De peulen van erwten zijn heldergroen en de zaden in de peul zijn rond, klein en groen. Liefst de dag van aankoop verbruiken. In een geperforeerde plasticzak in de koelkast is een korte bewaring mogelijk.


Schoonmaken en bereiden

Open de peulen door met twee vingers op de bolle kant van de peulen te drukken. Spoel daarna de erwten af met water.


Gebruikstips

bulletVul gare peultjes met kruidenkaas en serveer als aperitiefhapje.
bulletSnij peultjes in schuine stukken, zeer geschikt voor wok.
bulletErwtjes kleuren rijstschotels, versieren soep, blikvanger in gemengde sla.

Voedingswaarde

Erwten bevatten veel vitamine C en ijzer.

28 kcal/100gr

Inkoop vers per persoon: 200-250 gr


Kalender

Gewone erwten

seizoen
juli
voor en na seizoen
juni

Sluimerwten

seizoen
juni, juli
 
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN