Courgette Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Courgette

De courgette (cucurbita pepo) behoort tot de familie van de komkommerachtigen. Tot deze grote familie van klimplanten behoren onder meer de pompoen, komkommer, meloen en augurk. De courgetteplant is eenjarig en vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, waar het lang voor de Europeanen daar belanden al door de Indiaanse bevolking werd verbouwd. Een andere naam voor courgette, de "squash" stamt van het indiaans af. In BelgiŽ wordt met de squash in eerste instantie de patisson bedoeld. De courgette lijkt uiterlijk op een kleine komkommer en is een heel jong (en eigenlijk onrijp) exemplaar van de langwerpige groene pompoen (die wel een meter lang en 4 tot 5 kilo zwaar kan worden!). Ze wordt geoogst als ze +/- de lengte van een komkommer heeft. De courgette bevat minder vocht en is kleiner dan de komkommer. Ook bekend onder de naam zucchini of zucchetti.

Er komen courgettes met een donkergroene, heldergroene, gele en wotte schil op de markt. De schil is gestreept of gemarmerd. Het vruchtvlees is wit-geel van kleur en bevat kleine eetbare pitjes. Het vruchtvlees heeft een zachte smaak, bevat veel ijzer en heeft een geurig aroma. Het is zacht en kan daaromook rauw worden gegeten. De zachte witte pitjes en de schil kunt u meeŽten. In ItaliŽ wordt deze vrucht in veel groentegerechten verwerkt. Grote uitgegroeide exemplaren worden industrieel verwerkt tot zoetzuur en soep.

Courgettes worden in vele landen gekweekt, maar ItaliŽ, Frankrijk en Turkije zijn de toplanden. Courgettes zijn in BelgiŽ van mei t/m oktober volop verkrijgbaar.Aankoop en bewaren

Let er bij de koop op dat de courgette stevig aanvoelt, dat de schil gaaf is en dat er nog een stukje van de steel aan de vrucht vast zit. Zonder dit stukje bederft de courgette snel. De heel jonge vruchten van de courgette dragen nog de bloemblaadjes, die algemeen bekend staan als 'courgettefleur'. Courgettebloemen zijn een echte delicatesse, die u op hun beurt kunt opvullen met gehakt en stoven in de oven. Een lekkernij uit een onverwachte hoek! Courgettes worden nooit geschild omdat anders het vruchtvlees bij het bakken of stoven uit elkaar valt. Alleen de steel en eventueel bruine vlekjes worden verwijderd.

Op een koele, donkere plaats (10įC) kunt u courgettes ong. 2 tot 3 weken bewaren.Kalender

seizoen
augustus, september
voor en na seizoen
juni, juli, oktober
buiten seizoen
januari, februari, maart, april, mei, november, december

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal: 15
ProteÔne: 1,2 gram
Vet: 0,1 gram
Koolhydraten: 2,2 gram
Vezels: 1 gram
Vit C: 9 mg
Calcium: 15 mg
IJzer: 0,4 mgBronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN