Bonen Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Princessebonen en labbonen

Bij bonen worden ondermeer de volgende groenten ondergebracht: labbonen, staakprincessen en snijbonen.

Bewaring

Bonen zijn helder van kleur zonder bruine vlekken op de peul. Best bewaren op een koele plaats of in de koelkast. Liefst in een verpakking om uitdrogen Te vemijden.


Schoonmaken en bereiden

Bij staakprincessen eerst met een scherp mes de uiteinden wegsnijden. De bonen wassen en ze daarna al of niet doormidden hreken. Bij labbonen worden de bonen uit de peulen gehaald door met twee vingers op de bolle kant van de peul te drukken. Daarna worden ze gewassen.


Gebruikstips

bulletServeer gekookle princessebonen in gemengde sla.
bulletBonen zijn onmisbaar in een groentekrans.
bulletBussel de boontjes en bind ze samen met een reepje gerookt spek of een lintje groen van prei.
bulletGeef stukjes gekookte princessebonen als garnituur in tomatensoep.

Voedingswaarde

Bonen zijn zeer rijk aan vezels.

Kalender

seizoen
augustus
voor en na seizoen
juli, september
buiten seizoen
januari, februari, maart, april, mei, juni, oktober, november, december

horizontal rule

Adzukibonen

Adzukibonen zijn kleine donkerrode bonen, die oorspronkelijk uit AziŽ afkomstig zijn. Na het koken hebben deze bonen een wat zoete smaak. Adzukibonen laat men soms ook ontkiemen.

Bruine bonen

Bruine bonen worden, wat de smaak betreft, meer gewaardeerd dan witte bonen. Ze zijn geschikt om er soep en andere heerlijke gerechten van te bereiden. Oud-Vlaamse gerechten met bruine bonen zijn onder andere bruine bonen met spek en stroop en bruine bonen met spek, gebakken uien en aardappelen. Bruine bonen komen oorspronkelijk uit onder andere het Middellandse-Zeegebied.

Flageolets

Flageolets zijn kleine, lange iets gekromde lichtgroene bonen. De bonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Flageolets zijn gedroogd en in blik verkrijgbaar. De bonen vormen een onderdeel van "groentemacedoine" wat u in blik en pot kunt kopen. Flageolets zijn lekker bij vleesgerechten, maar ze smaken ook prima in salades.

Katjang idjoe

Katjang idjoe worden ook wel mungbonen genoemd. De kleine olijfgroene bonen komen oorspronkelijk uit China. Wanneer we de boontjes laten ontkiemen ontstaat de kiemgroente taugť. Taugť wordt verwerkt in rauwkostsalades en in Indonesische en Chinese gerechten. Van katjang idjoe kunt u heerlijke soep bereiden.

Kievitsbonen

Kievitsbonen lijken qua vorm op bruine bonen. De kleur is beige met bruinrode vlekken. Tijdens het koken worden de bonen egaal bruin van kleur. Kievitsbonen komen waarschijnlijk uit het Middellandse-Zeegebied. Het gebruik en de bereiding kunt u vergelijken met die van bruine bonen.

Limabonen

Limabonen zijn platte, grote, witte bonen. Oorspronkelijk komen deze bonen uit Zuid-Amerika. Limabonen zijn lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui.

Linzen

Linzen hebben een platte discusachtige vorm. Ze variŽren in grootte en kleur, die bruin, geel, rood en groen kan zijn. Linzen komen oorspronkelijk uit AziŽ en Zuid-Europa. Ze worden veel gebruikt in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken.

Rode nierbonen

Rode nierbonen zijn niervormig en rood-bruin van kleur. Na het koken hebben ze een zoetige smaak. Rode nierbonen komen oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. Vooral in de keuken van het "Wilde Westen" zijn deze bonen populair.

Snijbonen

Snijbonen stammen uit Zuid-Amerika, waar ze al minstens 2000 jaar worden geteeld, en volgens archeologen nog veel langer. Het zijn leden van dezelfde bonenfamilie waar ook de tuinboon bij hoort.

In Engeland worden ze veel verbouwd, maar hier zijn ze wat minder populair. Snijbonen zijn wat steviger en robuurster van smaak dan sperziebonen. Ze zijn meestal ook wat groter, de peulen zijn langer en platter en de schil is ruwer, hoewel dat bij jonge bonen tijdens het koken verdwijnt.

Vroeger werden snijbonen in de zomermaanden, de Nederlandse oogsttijd, ingemaakt in het zout om er in de wintermaanden nog van te kunnen genieten. Ze werden destijds ook uit het vat verkocht. Snijbonen zijn vooral in de zomermaanden verkrijgbaar in de periode juni tot en met september. In het vroeger voorjaar worden ze ook geÔmporteerd uit Spanje.

Koop ze zo jong mogelijk; de peulen van oudere exemplaren zijn vaak taai. De peulen moeten er stevig en fris uitzien. Als u van buitenaf de bonen kunt zien zitten, zijn de peulen waarschijnlijk draderig. In dat geval kunt u ze beter drogen en de gepelde bonen later in het seizoen gebruiken. In het ideale geval zijn de bonen niet groter dan een pinknagel. Ze zijn niet lang houdbaar, dus liefst meteen gebruiken.

Bij snijbonen moeten de puntjes eraf en vaak ook de draden. Snijd met het mes voorzichtig de punt in. Blijft u achter een draad hangen, dan moeten alle bonen worden afgehaald, aan twee kanten. Daarna kunt u ze met een scherp mes in repen snijden of door de bonenmolen halen. Kook ze beetgaar in een bodempje kokend water met zout.

Sojabonen

Sojabonen hebben een ovale tot ronde vorm. De kleur is meestal crŤme-wit, maar er zijn ook rode, groene en zwarte variŽteiten. Uit sojabonen worden veel producten bereid zoals sojasaus, sojaolie, sojamelk, tahoe en tempeh. De bonen komen oorspronkelijk uit AziŽ.

Witte bonen

De structuur van witte bonen is vaster dan die van bruine bonen. De vorm kan niervormig, rond of plat zijn. oorspronkelijk komen witte bonen onder meer uit Noord- en Zuid-Amerika. Van witte bonen worden veel stoofschotels bereid met schapen-, lams- of varkensvlees.

Zwarte nierbonen

Zwarte nierbonen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika De glimmende zwarte bonen worden wel in plaats van kleine bruine bonen gebruikt. Zwarte nierbonen zijn lekker in ťťnpansgerechten met ui, knoflook, tomaat en maÔskorrels.Bronnen:

Smetsers
 

De Groenteboer  

 

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN