Boerenkool Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Boerenkool

Waarschijnlijk is boerenkool een van de oudste geteelde kooltypen en stamt waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Zijn wilde voorganger is nog steeds te vinden aan de kust van West-Europa.

De stamboom van de boerenkool kent nog een paar scheuten, waarvan sommige minder bekend zijn. Ze hebben allemaal een dikke stengel en stevige bladeren die geen krop vormen. De meeste hebben gekruld blad. Er zijn wat gladde soorten die vooral voor het vee worden geteeld. Boerenkool is een struikachtige koolsoort met donkergroene en gekrulde bladeren. In het Frans wordt boerenkool heel toepasselijk "chou frisťe" genoemd (= kool met krulletjes). Mooie boerenkool heeft een brede kroesrand aan de bladeren en een frisgroene kleur. De kool is verkrijgbaar in de herfst- en wintermaanden.


VariŽteiten

Collards:

Een populaire groente in het zuiden van de V.S., die in de zomer en herst wordt verbouwd en in de winter geoogst, als een belangrijke bron van vitamine A. Het zijn jonge kooltjes zonder hart.

Gewone boerenkool:

Dit is de best bekende soort, met zijn gekrulde bladeren. Veel mensen verbouwen hem nog steeds zelf.

Paarse of zilverkool:

Wordt hier steeds meer geteeld als tuinplant, puur voor decoratieve doeleinden.

Bereiden

Boerenkool heeft van alle kolen de meest uitgesproken smaak. Hij komt het best tot zijn recht op eenvoudige manier klaargemaakt, en samen met aardappel dus zoals onze stamppot. De bladeren worden van de stronk geritst, en eventuele harde nerven eruit gehaald. De bladeren kunnen dan gesneden worden of als rolletjes gekookt. In 3 tot 5 minuten zijn de zachtje blaadjes gaar in wat kokend water met zout. Vaak wordt boerenkool gecombinerd met tamelijk scherpe kruiden. Daarom is het ook erg populair in de Indische keuken. Boerenkool kan ook in soep, stoofschotels en salades worden verwerkt.


Kalender

seizoen
herfst- en wintermaanden

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal: 45
Eiwit: 3,3 gram
Vet: 0,7 gram
Koolhydraten: 6,2 gram
Vezels: 3,8 gram
Vit C: 120 mg
Calcium: 157 mg
IJzer: 1,7 mgBronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN