Bessen Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Blauwe bessen

De blauwe bes komt van oorsprong uit Noord-Amerika. De blauwe bes is geen veredelde bosbes, maar kan hem wel vervangen in gerechten. De zwart-blauwe bes ziet er mat uit en is wel 3 maal zo groot dan de bosbes. Het sap van de blauwe bes is kleurloos in tegenstelling tot bosbessensap. De vrucht is lekker zoet van smaak. De blauwe bes groeit in trossen aan vrij hoge struiken en wordt om deze reden ook wel trosveenbes genoemd. De bes smaakt rauw goed in fruitsalades en gebak, maar is ook te verwerken tot jam en compote. De blauwe bessen komen vooral in de periode van juni tot september op de markt. Ze worden aangevoerd uit Duitsland, Nederland, Verenigde Staten en uit eigen land.

Gebruikstips

bulletDe mooie donkere kleur van de bessen geeft een mooie toets aan verse fruitsla.
bulletDe mooie donkere kleur van de bessen geeft een mooie toets aan verse fruitsla
bulletZet enkele bessen op alcohol en gebruik de bessen en alcohol bijvoorbeeld als basis voor cocktails
bulletWarm de blauwe bessen en suiker lichtjes op en serveer deze bessencompote bij ijskreem, vanillekreem, enz.

Kalender

seizoen
juli augustus
buiten seizoen
januari februari maart april mei juni september oktober november december
Bewaring; Schoonmaken en bereiden; Voedingswaarde

Cranberry

De cranberry komt van oorsprong uit Noordoost-Amerika, langs de kuststrook van New-Foundland tot aan Noord-Carolina. Rond 1840 spoelde er een vat met cranberry's aan op Terschelling, vandaar dat de bes ook nu nog op de Waddeneilanden groeit. De bessen van de waddeneilanden worden in ons land veenbes genoemd. De cranberry dankt haar naam aan het gebogen steeltje van de bloem, dat lijkt op de nek van een kraanvogel. De naam craneberry, kraanvogel werd later cranberry.

Een cranberry is ovaal van vorm en dieprood van kleur. De harde bes is aan de onderkant rood-wit van kleur. De smaak is fris-zuur en wrang, vandaar dat ze voor het gebruik gekookt worden tot compote met iets water en suiker. De kooktijd is ca. 10 minuten. Laat tijdens het koken altijd de deksel op de pan zitten omdat de bessen openknappen. Tegenwoordig is er ook kant-en-klare cranberry-compote in potjes verkrijgbaar.

Cranberry's zijn hier te koop van september tot april, vanaf oktober worden ze geimporteerd uit Amerika. Eerst de varieteit Early Black en later de Late Howes. In het najaar komen er sporadisch veenbessen van de Waddeneilanden op de markt. Ze zijn iets kleiner dan de cranberry's en worden op dezelfde manier bereid. Een kleinere bes die qua smaak ook veel weg heeft van de cranberry, is de vossebes of preiselbeer.

Bewaring; Schoonmaken en bereiden; Voedingswaarde

Stekelbessen

Stekelbessen

Gebruikstips

bulletVerwijder steelaanzet en bloesem kroon voor gebruik.
bulletGebruik best stekelbessen die open gebarsten zijn.
bulletMinderrijpe stekelbessen passen in bereidingen als gebak, confituur.
bulletHalfrijpe stekelbessen hebben een dunnere pel en smaken lekkerder.
bulletStekelbessen verliezen bij het bakken veel vocht, leg onder de vruchten een laagje suiker en amandelen of verkruimelde koekjes.
bulletDoe meer of minder suiker bij de bereiding naargelang de rijpheid van de stekelbes.

Kalender

seizoen
juli
buiten seizoen
januari, februari, maart, april, mei, juni, augustus, september, oktober, november, december
Bewaring; Schoonmaken en bereiden; Voedingswaarde

Aalbessen

Aalbessen

Van al de aalbessen zijn de rode bessen de meest bekende. De kleine rode bessen zitten aan trosjes en hebben een fris-zure smaak. De witte aalbes is geelachtig van kleur en is zoeter.


Gebruikstips

bulletTrosjes aalbessen versieren cocktails, koude schotels en allerlei desserten.
bulletRis de vruchtjes van de steeltjes en strooi ze op het laatst op fruitsla, dessert bord, gemengde sla. ijskreem. pudding....
bulletVan aalbessen maakt men een fijne gelei.
bulletKoude taart met verse kaas en aalbessen ertussen, oogt bijzonder mooi.

Kalender

seizoen
juli, augustus
buiten seizoen
januari, februari, maart, april, mei, juni, september, oktober, november, december
Bewaring; Schoonmaken en bereiden; Voedingswaarde

Frambozen

Frambozen
bulletFrambozen passen wonderwel bij warme bereiding, voorbeeld met eendeborst, wit vlees en andere zuurzoete bereidingen.
bulletZet enkele frambozen op azijn, de azijn krijgt een verfijnde frambozensmaak.
bulletMaak bavarois met frambozen.

Gebruikstips

bulletMix framhozen tot een coulis, breng dit op smaak met citroensap en suiker siroop (water en suiker gekookt).

Kalender

seizoen
juli
voor en na seizoen
juni
buiten seizoen
januari, februari, maart, april, mei, augustus, september, oktober, november, december
Bewaring; Schoonmaken en bereiden; Voedingswaarde

Braambessen (Rubus fructicosus)

Braambessen

De braam komt voor zowel in Europa als in Noord Amerika en is familie van de framboos (de rozenfamilie). De vrucht is zowel wild als geteeld te vinden, al smaken ze niet helemaal hetzelfde. Karakteristiek voor de braam is dat de vruchten niet loslaten als ze rijp zijn (zoals de framboos). Bramen zijn zwart en moeten volledig rijp zijn voor ze hun smaak krijgen.

Bramen worden gebruikt in nagerechten, taarten, jam, marmelade, sap en vruchtengelei. Ze kunnen goed ingevroren worden. De Engelsen plukken nooit bramen na Sint Michaek (nazomer) en de leren nooit na Haloween (eind oktober), omdat duivelse geesten er dan op hebben gespuugd en ze gevaarlijk voor je zijn.

Wij hoeven bij wilde bramen slechts te letten op de wilde wurmen die onder de vruchtkroon kunnen zitten. Verwijder de kroon en controleer de ontstane holte. Bespeur je wurmpjes, leg de bramen dan kort in zout water en spoel ze af. Pluk de bramen altijd s ůchtends, dan zijn ze op zijn lekkerst. Geteelde bramen zijn doorgaans iets groter dan de wilde. Was ze niet of zeer kort om de smaak te behouden. Eet ze direct of bewaar ze desnoods uitgespreid op een grote schaal, zodat ze elkaar niet kunnen raken.

Indianen uit Noord Amerika droogden ontpitte bramen tot een pasta in de zon of boven een vuurtje, als voorraad voor de winter. Braam als medicijn In medicinale toepassingen worden zowel de bladeren als de wortel gebruikt.

Braam helpt bij verkoudheid, keelpijn en bij diarree. De aanwezigheid van grote hoeveelheden tannines geven de braam een samentrekkend effect dat met name bij diarree goed werkt. Tannine kan misselijkheid en braken veroorzaken bij mensen met een gevoelige maag. Vooral mensen met een historie van chronische maagproblemen zijn daar gevoelig voor. Al sinds de oude Grieken wordt de braam al voorgeschreven voor jicht, de bladeren, wortels en zelfs de vruchten zijn gebruikt als geneesmiddel. Dagdosering: Bramenthee wordt gemaakt door 10-15ml bladeren of verpulverde wortel aan 250ml kokend water toe te voegen en dat 15 minuten te laten trekken, 3 of meer koppen per dag kunnen dan worden gedronken. Voor tincturen gebruikt men 3-4ml 3 maal daags.

Bramen groeien in natte gebieden in Europa en Amerika. Er zijn verschillende soorten, sommige oorspronkelijk uit de VS, andere uit Europa. Rubus fructicosus is de meest voorkomende Europese varieteit, Rubus canadensis komt in de VS voor.

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal 34
Eiwit 0,7 g
Vet 0,4 g
Koolhydraten 6,9 g
Vezels 5,9 g
vitamine C 21 mg

Gebruikstips

bulletHou de braambessen droog, vochtige braambessen beschimmelen snel.
bulletBramen moeten rijp zijn hij het plukken, onrijpe bramen rijpen niet na.
bulletLaat de bramen voor gebruik marineren in suiker, citroensap en casislikeur.
bulletBramen vormen een lekkere combinatie met een chocoladegebak.

Kalender

seizoen
augustus
voor en na seizoen
juni, juli, september
buiten seizoen
januari, februari, maart, april, mei, oktober, november, december

Bewaring

Koop alleen glanzende stevige vruchten. Ze mogen niet gekneusd zijn omdat de bewaring dan slechts heel kort is. Bewaar de vruchten in de koelkast maar spreid ze uit op een bord of schaal omdat bij een te dichte stapeling de vruchten sneller gekneusd zijn en kunncn beschimmelen en rotten. Langere bewaring is uit de boze.

Schoonmaken en bereiden

De vruchten wassen in koud water. Niet onder stromend water houden omdat dan de vruchten kunnen heschadigd worden. Laten lekken in een vergiet. Daarna snel verbruiken of verwerken. Aalbessen van de tros afrissen met een vork, en van de stekelbessen de steeltjes verwijderen. Bij frambozen en braamhessen de kroontjes slechts verwijderen na het wassen dit on sapverlies te vermijden.

Voedingswaarde

Bessen zijn zeer rijk aan vezelstoffen, bevatten veel vitamine C en hebben een zeer lage calorische waarde.Bronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN