Aubergine Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Aubergine

De aubergine is waarschijnlijk afkomstig uit India, waar er nog steeds wilde vormen van deze plant voorkomen. Deze groente was al voor onze jaartelling bekend in China. Door de arabieren is de aubergine weer verspreid over Afrika en het Middellandse Zeegebied. Komt tegenwoordig algemeen voor in tropische- en subtropische gebieden.

Ooit stond deze groente alleen in zuidelijke vakantielanden op het menu, maar tegenwoordig wordt aubergine ook volop in BelgiŽ geteeld.

Aubergine wordtook wel 'eierplant' genoemd. Die naam is afgeleid van het Engelse 'eggplant'. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat en de kleur van een kippeŽi. De aubergine die wij kennen, heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is heel neutraal. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediŽnt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden,als marjolein en basilicum. Nog een voordeel is, dat aubergine veel gezonde vezels bevat en slechts 16 kcal per 100 gram levert.


Gebruikstips

Aubergine zelf heeft weinig smaak. Die krijgt ze pas door de bereiding in kombinatie met kruiden, vooral knoflook. De surinaamse aubergine is wat zachter van smaak dan de gangbare aubergine.


Aankoop en bewaren

Een verse aubergine is stevig en heeft een gladde en glanzende schil. Let op dat de steelaanzet en het blad mooi groen zijn en dat het gewicht in verhouding is met het formaat; te lichte aubergines kunnen voos (slap en uitgedroogd) zijn.

Kleinere aubergines hebben een zachtere schil en bevatten minder zaadjes.

Ze worden best bewaard bij 15 °C. Bewaar ze niet samen met ethyleenproducerende vruchten zoals tomaten, appelen en citrusvruchten. Steeds afdekken tegen uitdroging.

Bewaar aubergines maximaal 1 week op een koele plaats. Liever niet in de koelkast, dan kan het vruchtvlees bruin kleuren.


Schoonmaken en bereiden

De kelk en het steeltje worden verwijderd. De aubergines worden geschild, ongeschild of "half geschild" gegeten. Dat laatste wil zeggen dat in de lenterichting om en om een reep schil (2 cm) wel en niet wordt verwijderd. De vruchten moeten nog veerkrachtig zijn (even indrukken) en het vruchtvlees moet nog wit, zacht en wat melkachtig zijn. Aubergine kan in schijfjes of blokjes worden gesneden of gevuld bereid worden. Op een koele plek (liever niet in de koelkast) ongeveer 1 week goed te bewaren.

Was aubergines goed en verwijder de steelaanzet en de eventuele bladeren. Snijd de aubergines kort voor het gebruik, want de aangesneden groente kleurtsnel bruin. Aubergine kan soms wat bitter smaken. Door de groente, in schijven gesneden, te bestrooien met zout en onder druk (bijvoorbeeld met een plat bord verzwaard met een vol conservenblik) +/- 30 minuten te laten staan, trekken de bitterstoffen uit de aubergine. Spoel de schijven daarna onder koud stromend water af en dep ze met een doek droog. Nu kunt u de aubergine bakken.

U kunt de schijven aubergine ook even in ruim kokend water blancheren. Daarna kan de aubergine gewoon worden verwerkt.

Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.


Kalender

Ze zijn het hele jaar te koop, maar de top-aanvoer is in juli en augustus.

seizoen
mei, juni, juli, augustus, september
voor en na seizoen
maart, april, oktober
buiten seizoen
januari, februari, november, december

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal 21
ProteÔne 1,1 gram
Vet 0,1 gram
Koolhydraten 3,8 gram
Vezels 2,5 gram
Vit C 2 mg
Calcium 18 mg
IJzer 0,6 mg


Bronnen:

Frukt och GrŲnt
Smetsers
De Groenteboer
Voedsel.net
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN