Asperge Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Asperge

De asperge is al heel lang bekend, de Egyptenaren aten het al 5000 tot 6000 jaar geleden!

Asperges voelen zich het meest thuis in een gematigd of warm klimaat. Belangrijke landen voor de aspergeteelt zijn, behalve België en Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Griekenland. De asperge wordt met de hand gestoken, wat de groente relatief duur maakt. Het steken van asperges begint in België eind april. De laatste dag waarop wordt gestoken, is traditioneel de feestdag Sint Jan op 24 juni. In de herfst- en wintermaanden worden asperges geimporteerd uit Zuid-Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

Er zijn 2 soorten asperges. Witte asperges die in hoge bedden in de aarde groeien (belangrijk om verkleuring te voorkomen) en groene asperges die boven de aarde groeien. Asperges hebben een milde smaak. Groene asperges zijn wat geuriger en sterker van smaak dan witte.

Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed, in het volkomen donker. Ze worden geoogst, voordat ze boven de grond uitsteken. Hebben de asperges een paars-blauwe of groene kop, dan zijn ze met het daglicht in aanraking geweest.

Groene asperges groeien op vlakke bedden, door de invloed van het daglicht krijgen ze hun kleur. De asperge is een slanke en gezonde groente, 100 gram levert slechts 16 kcal en bevat vezels, vitamine B, C, kalium, calcium en ijzer.

Van begin mei tot 24 juni zijn de witte asperges van de koude grond verkrijgbaar. Voor en na deze maanden komen ze uit de kas. In dezelfde periode als de witte asperges komen de groene asperges van de koude grond. Groene asperges worden geoogst als ze +/- 25 cm boven de grond uitsteken.


Bewaren

Verwerk asperges zo snel mogelijk na aankoop. Bewaar ze hooguit 2 dagen, opgerold in een vochtige doek.

Bewaartijd koele plaats 12-14 °C 1 dag in vochtige theedoek
Bewaartijd koelkast 4-7 °C 7 dagen in vochtige theedoek

Schoonmaken en bereiden

Voor gebruik een stuk van de onderkant afsnijden en de asperges schillen. Kook de asperges in ruim water. De groente is gaar wanneer de onderkant zacht is. Van tevoren klaarmaken kan ook door de asperges met een beetje zout en koud water in een pan te doen en het water aan de kook te brengen. Zet het vuur uit en laat de asperges in het kookvocht afkoelen. Voor gebruik hoeft het water alleen nog maar aan de kook gebracht te worden om de asperges warm en gaar op te dienen.

Groene asperges hoeven nauwelijks te worden geschild. Snijd het harde houtige gedeelte vande onderkant en schil eventueel alleen het onderste stuk van de asperge. Koop altijd lange asperges van gelijke dikte, die hebben allemaal dezelfde kooktijd.

Asperges worden gekookt gegeten. Kook ze voorzichtig (afhankelijk van de dikte tussen de 7-10 minuten), je kunt ze makkelijk kapot koken. Asperges kunnen zowel warm als koud opgediend worden.

Bereidings-tips

bulletgekookt met ei en ham
bulletroerbakken met tuinkruiden
bulletkoud in salades met sinaasappel
bulletals voorgerecht: geroosterd brood met asperges en geraspte kaas

 
Gemiddelde kooktijd groene 8-10 minuten, witte 8-15 minuten

 

Kalender

seizoen
Verse asperges zijn in mei en juni volop in de winkels verkrijgbaar. Wie van asperges houdt moet dan toeslaan, want na een maandje schieten de prijzen weer de lucht in!

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal: 23
Proteine: 3,1 gram
Vet: 0,2 gram
Koolhydraten: 2,2 gram
Vezels: 1,5 gram
Vitamine C: 33 mg
Kalium: 300 mg
Calcium: 22 mg
IJzer: 0,70 mgKcal gekookt: 16
Vitamine C gekookt: 10 mg
IJzer gekookt: 1 mg
Vezel gekookt: 0,5 gram
Proteďne gekookt: 3,1 gram
Vet gekookt: 0,2 gram
Koolhydraten gekookt: 2,2 gram
Kalium gekookt: 300 mg
Calcium gekookt: 22 mg

Bronnen:

Frukt och Grönt
Smetsers
De Groenteboer
Voedsel.net Voedingscentrum
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - België

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN