Artisjok Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Artisjok

Artisjokken zijn de grote, gesloten en geschubde bloemknoppen van een distelsoort. De artisjok is gekweekt uit de kardoen, een distel die nog steeds in het wild voorkomt. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Perzië en Turkije. Al voor de jaartelling was de artisjok een geliefde delicatesse bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook de Franse edelen waren er dol op. Tot in de 18e eeuw werd het eten van artisjokken beschouwd als een teken van rijkdom. Ook in onze tijd wordt de plant beschouwd als een delicatesse, die bovendien makkelijk in de tuin te kweken is. Hou er echter rekening mee dat wijn niet goed bij artisjokken smaakt, zodat die beter bij het hoofdgerecht kon worden geschonken. Artisjokken eet je lekker langzaam, blaadje voor blaadje en ten slotte de bodem. Hou daar rekening mee bij de planning van uw maaltijd.

Artisjokken worden het hele jaar aangevoerd vanuit Frankrijk, Egypte, Spanje en Italië.

Er zijn verschillende rassen. De hoofdkleur is groen, maar er bestaan ook grijs-groene en groen-violette soorten.

De artisjok bevat een bittere stof, 'cynarine'. Deze stof heeft een positieve invloed op het maagslijmvlies en op de genezing van leverkwalen. Artisjoksap is ook de grondstof voor de liqueur 'Cynar'.


Aankoop en bewaren

Een artisjok ziet er goed uit als de blaadjes dicht tegen elkaar liggen en er fris uitzien. Staan de schubben uit elkaar en van de knop af, dan is de knop te rijp en niet geschikt voor consumptie. De blaadjes moeten dik, vlezig en leerachtig zijn. Hoe verser de artisjok, hoe beter de zachte en licht bittere smaak uitkomt.

De artisjok is gevoelig voor uitdrogen, wikkel de groente daarom in een vochtige theedoek. 

Bewaartijd koele plaats 12-14 °C 3 dagen in vochtige theedoek
Bewaartijd koelkast 4-7 °C 7 dagen in vochtige theedoek

Schoonmaken en bereiden

Was de artisjok goed in ruim water en draai de steel van de bloemknop af zodat ook de harde vezels worden verwijderd. Wrijf het breekvlak in met citroensap. Breek de onderste blaadjes weg, zodat de artisjok stevig kan staan als we hem eten. Knip zo nodig met een schaar bruine puntjes van de blaadjes af. Kook in een grote pan de artisjok onder water gaar. (Een schoteltje op de artisjok leggen kan helpen voorkomen dat de artisjok gaat drijven. Voeg aan het kookwater zout en een scheut azijn of citroensap toe. De kooktijd van een artisjok is 40 tot 60 minuten. Als de blaadjes gemakkelijk loslaten is de groente gaar. De gare artisjok uit de pan nemen en omgekeerd uit laten lekken. Een artisjok is zowel koud als warm lekker met een saus. Pluk de blaadjes één voor één van de bloemknop en doop ze in de saus. Zuig het zachte deel van het blad af. Het harde deel is niet eetbaar. Verwijder de laatste (binnenste) blaadjes en het "hooi", een vezelige massa. Hieronder bevind zich het lekkerste deel van de artisjok, de bodem. Snijd de bodem in stukken en eet ze met de resterende saus. Artisjokbodems zijn tevens te verkrijgen in blik of glas.

In een snelkookpan koken: Maak de artisjokken schoon zoals omschreven. Doe een klein bodempje water met zout in de snelkookpan, leg de artisjokken erin, sluit de pan. Op een hoog vuur tot de stoom eruit komt. Lager zetten en ongeveer 20 - 30 minuten laten stomen.

Bereidings-tips

bulletals voorgerecht: koude artisjok met vinaigrettesaus of warme artisjok met een mosterdsaus
bulletgevulde artisjokken: bloemknoppen uithollen en vullen met een salade
bulletartisjokken met vinaigrette als voorgerecht of bij het aperitief
bulletartisjokharten in gemengde salades
bulletartisjokharten op pizza

 
Gemiddelde kooktijd 45-50 minuten

Kalender

seizoen
De artisjok wordt het hele jaar aangevoerd naar ons land. Van mei tot en met november komen artisjokken uit Bretagne. Daardoor zijn ze in deze periode normaal goedkoper.
voor en na seizoen
De andere perioden van het jaar komt de artisjok uit Egypte, Spanje en Italië.

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal rauw: 41
Vitamine C rauw: 5 mg
IJzer rauw: 1,6 mg
Vezel rauw: 1,5 gram
Koolhydraten rauw: 6,9 gram
Eiwit rauw: 2,7 gram
Vet rauw: 0,2 gram
Calcium rauw: 48 mg

Bronnen:

Frukt och Grönt
 

Smetsers
 

De Groenteboer
 

Voedsel.net

Voedingscentrum

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - België

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN