Andijvie Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Andijvie

Andijvie hoort tot de bittere slasoorten. De bladeren zijn vrij breed in een losse krop en lichtgroen van kleur. De bladeren zijn wat ronden dan die van de frissee. Andijvie kan rauw in salades worden verwerkt.

Andijvie komt in twee variëteiten op de markt. De zogenaamde heelbladige andijvie vormt een grote krop met grove, groene bladeren en een geel hart. De krulandijvie en frisée (niet te verwarren met de lollo bionda en lollo rosa die ook wel eens, onterecht, 'frisée' genoemd worden) vormen een wat lossere krop met lichtgroene gekrulde bladeren en een geel hart. Frisee-andijvie heeft een vrij open gele krop, omrind door groen, krullerig, ver ingesneden blad. Krulandijvie heeft een wat breder blad. Beid smaken duidelijk ietwat bitter. U kunt ze goed mengen. Frisee combineert goed met uitgebakken spekjes, blauwe schimmelkaas, rettich en fruit. Frisee niet snijden, want dan verliest het zijn krullerige effect. Het wordt ook wel escarole genoemd. De bladeren van frisée hebben een fijne structuur en een decoratief uiterlijk. Andijvie is nauw verwant aan witloof. Beide groenten bevatten bitterstoffen, die de groenten bij de één wel populair maken en bij de ander niet.


Bereiden

Andijvie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Reken +/- 400 gram per persoon als de groente wordt gekookt en 150 gram per persoon als u de andijvie als salade verwerkt. Het gele hart smaaktgoed in een frisse salade. Verwijder voor het schoonmaken de lelijkste buitenste bladeren en snijd de andijvie in reepjes van +/- 2 cm.

Gemiddelde kooktijd

5-11 minuten

Bewaren

Andijvie bestaat voor een groot gedeelte uit water. Daardoor is de groente kwetsbaar en verlept snel. Bewaar andijvie hooguit 3 dagen in de groentelade van de koelkast. De groente kan ook worden ingevroren, blancheer de gesneden andijvie voor het invriezen +/- 3 minuten in kokend water.

Bewaartijd koele plaats 12-14 °C 1 dag

Bewaartijd koelkast 4-7 °C

3 dagen

Kalender

Andijvie is gedurende het hele jaar verkrijgbaar. De grootste aanvoer is in de voorjaars- en zomermaanden. In de wintermaanden en het vroege voorjaar komt de andijvie uit de kas. Deze kas-andijvie is veel zachter dan de koude grond andijvie en heeft daarom een kortere kooktijd.


Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal rauw: 5, gekookt: 12
Vitamine C rauw: 7 mg, gekookt: 0 mg
IJzer rauw: 0,8 mg, gekookt: 0,6 mg
Vezel rauw: 2,2 gram, gekookt: 4,5 gram
Protiëne rauw: 1,2 gram
Vet rauw: 0,2 gram
Koolhydraten rauw: 1,2 grm
Calcium rauw: 52 mg

Voedsel veiligheid

Andijvie is een nitraatrijke groente

Bronnen:

Smetsers
 

De Groenteboer

Voedingscentrum

 

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - België

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN