Ananas Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten


De ananas stamt uit Zuid Amerika. Columbus ontdekte hem in Guadeloupe tijdens zijn tweede reis in 1493. De spanjaarden verspreiden de vrucht over de rest van de wereld. De geļmporteerde ananas komt o.a. uit Midden Amerika en de Ivoorkust.

De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Hij bestaat uit een heleboel bessen die samen zijn gegroeid. De vrucht wordt (bijna) rijp geplukt, omdat deze moeilijk narijpt. 

Ananas heeft geel, sappig vruchtvlees met een zoetzure aromatische smaakt. De smaak is heerlijk fris zoet en heeft een kenmerkend aroma. De frisse smaak zorgt ervoor dat de vrucht uitstekend past in allerlei gerechten, als verfrissing, als dessert, met vlees, salades of exotische stoofschotels. Een ananas is rijp als de vrucht lekker ruikt en u de bladeren op de kruin gemakkelijk kunt lostrekken. Voor ananas is er geen speciaal seizoen. Hij wordt het hele jaar uit verschillende tropische landen geimporteerd.

Bewaring en gebruik

Bewaar ananas koel maar niet koud en het liefst op een zachte ondergrond aangezien de vrucht beurs kan worden van zijn eigen gewicht. De vrucht kan niet tegen temperaturen beneden 7 graden C. Rauwe ananas bevat een enzym (bromelaine) dat ervoor zorgt, dat gelatine niet stijf wordt. Gebruik dus voor mousse en pudding ananas uit blik of ananas, die even is gekookt. Schil ananas net als een appel. Steek er daarna met de punt van een aardappelmesje de pitjes uit. Snijd de ananas in schijven en verwijder de harde kern. Als alternatief kan de ananas in stukken worden gesneden (net als een meloen) en met blad en al geserveerd worden.

Bewaartijd koele plaats 12-14 °C 3 - 7 dagen

Bewaartijd koelkast 4-7 °C

niet

 

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal 51
Eiwitten 0,4 gram
Vet 0,4 gram
Koolhydraten 11,2 gram
Vezels 1,2 gram
Vitamine C 15 mg
Calcium 7 mg
IJzer 0,2 mg


Bronnen:

Smetsers
De Groenteboer
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - Belgiė

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN