Aardpeer Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Aardpeer

Aardperen worden ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjokken genoemd. Uiterlijk: Knobbelige grillige knollen, enigszins op verse gember lijkend, van pruimgroot tot de maat van een aardappel. De smaak is zacht met iets van noten en artisjokken. De knollen zijn zťťr voedzaam: ze bevatten vele eiwitten, nl. 1.7%

Verkrijgbaar: Natuurvoedingswinkel, toko, moestuin. Wintergroente, november-maart; bewaren in vochtig zand of in de grond (winterhard), ze drogen snel uit.

De aardpeer is vooral van belang voor suikerpatiŽnten. De knollen bevatten zeer weinig glucose (suikers) en zodoende bijzonder geschikt als groente. De planten slaan 'inuline' op in hun knollen. Inuline is een polysaccharide of koolhydraat dat bestaat uit een aaneenschakeling van fructose en tijdens de vertering tot fructose wordt afgebroken. Daarom is inuline een interessant koolhydraat voor diabetici omdat zij fructose als zodainig in hun cellen kunnen opnemen zonder tussenkomst van insuline (een hormoon afgescheiden door de pancreas en nodig om glucose in de lichaamscellen op te nemen). 

De aardpeer is verwant aan onze zonnebloemen, het zijn dus forse planten, tot 2 m hoog. De bladeren zijn wel kleiner en spitser en voelen grof aan. Ze werden omstreeks het begin van de 17de eeuw hier ingevoerd en kenden toen een groot succes in onze tuinen van kastelen en kloosters. Door de latere komst van de aardappel is de aardpeer eigenlijk verdrongen.
Tegenwoordig wordt de aardpeer vooral nog verbouwd door biologische tuiniers. Elders wordt de aardpeer wel nog op grote schaal geteeld:

- in Nieuw-Zeeland als groente
- in Zuid- en Oost-Europa als veevoeder, onder andere in de Franse streek Dordogne

Zowel de bladeren als de knollen worden door het vee gegeten.


Gebruikstips

In soepen en stoofschotels, gekookt met kaas-, tomaten-, of kerriesaus


Aankoop en bewaren

Vanwege het knobbelige uiterlijk is schoonborstelen, koken in de schil en daarna pellen het gemakkelijkst, maar eerst schillen kan ook. Koken in water met zout en een lepel zitroensap. Jonge aardperen zijn gaar in ca. 10 minuten, later in het seizoen duurt het 20 tot 30 minuten, te controleren door er in te prikken. De knollen moeten wel stevig blijven aanvoelen. Verwerking in zijn geheel of in schijfjes, blokjes of gepureerd.
Bronnen:

Smetsers
 

De Groenteboer

 Stephanie De Vriese, licentiaat in de voedings- en dieetleer, RUG

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN