Aardbei Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Aardbei
De koning onder de zomervruchten, de aarbei, is een uitstekende bron van antioxidanten.Aarbeien bevatten meer vitamine C dan andere bessen en zijn dus erg goed voor uw immuun-systeem. Ze helpen bij de productie van collageen voor een gezonde huid en botten. 

Veel mensen vergelijken de prijzen van aarbeien uit de diverse winkels, maar weten over het algemeen niet dat er zo'n 55 soorten aardbeien bestaan.

Er bestaat een ruime keuze aan aardbeivariŽteiten met ieder zijn eigen specifieke kwaliteiten en smaakeigenschappen. De topper van het aadbeien-assortiment is de varieteit Elsanta die ook voor het grootste gedeelte van de aanvoer zorgt. Een andere belangrijke variŽteit is Selva.

Elsanta is een mooie kegelvormige vrucht met een rood glanzende huid. Zoet van smaak en een fijn aroma. Selva is een afgeplatte kegelvormige vrucht met goede smaak en heerlijk aroma.

De aardbei wordt verder zeer beÔnvloed door het weer. Over het algemeen geldt: hoe meer zon hoe lekkerder de aardbei (zoeter) en hoe lager de prijzen (veel aanvoer) en hoe beter te bewaren (Ī 3-4 dagen). Bij veel regen zuigt de aardbei zich vol waardoor de smaak van de aarbei zeer verdund wordt. De aanvoer daalt dan omdat ze niet snel rijpen en daardoor worden ze duurder. Bovendien zijn ze dan slecht te bewaren (1 Š 2 dagen).

Aankooptip

Verse aardbeien zijn glanzend rood, gaaf en droog met een mooi groen steeltje. Weiger weke, doffe en beschimmelde exemplaren en controleer de staat van de aardbeien onder in het schaaltje (dat is meestal doorzichtig). 

Bewaring

2 dagen op een koele plek (1-5 graden). Aarbeien zijn broze vruchten die u het best zo snel mogelijk na aankoop verbruikt. Indien een korle bewaring noodzakelijk is dan het product in de koelkast zetten.

Schoonmaken en bereiden

Indien u de aardbeien voor het gebruik even wil wassen dan liefst voor de kelk verwijderd wordt. Zo voorkomt u dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest.

Niet spoelen onder stromend water omdat dit de aardbeien die van nature een gevoelig product zijn zou kunnen kwetsen. Ingevroren aardbeien verliezen bij het ontdooien snel hun vorm en soms ook hun kleur. Wilt u ze voor garnering gebruiken, ontdooi ze dan niet.

Gebruikstips

bulletVoeg het zachtvuil enkel op hel laatste ogenblik in de fruitsla. laat ze niet marineren.
bulletVoor een coulis van aardbeien of frambozen kiest u voor goed rijpe vruchten.
bulletKook suiker en water en breng de coulis op smaak met de afgekoelde stroop.
bulletEnkele druppels citroensap doen de smaak van aardbeien nog beter tot hun recht komen.
bulletVersier gemengde fruitsla met munt en/of blaadjes van citroenmelisse.
bulletVersier een gebakken taart met zachtfruit, maar laat het fruit nooit meebakken in de oven.
bulletServeer aardbeien en zachtfruit met slagroom, yoghurt, platte kaas, pudding, ijskreem,....
bulletLeg enkele stukjes zachtfruit als extra versiering bij een koud voorgerecht.

Voedingswaarde

Aardbeien zijn zeer rijk aan vitamine A, B en  C, bevatten veel vezelstoffen, mineralen (magnesium, calcium en ijzer) en hebben bovendien een lage calorische waarde.

Kalender

seizoen
juni
voor en na seizoen
juli
buiten seizoen
januari februari maart april mei augustus september oktober november december
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN