Aardappel Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Aardappel

 


Oorspronkelijk komt de aardappel uit de hoogvlakten van Peru. De Spanjaarden hrachten in 1570 de aardappel naar onze streken. Pas in het begin van de 19de eeuw werd de aardappel populair als volksvoedsel in Europa.

Aardappelen zijn vrij goedkoop, eenvoudig te bereiden, voedzaam en bovenal licht verteerbaar. Ze bestaan voor 80% uit vocht en voor 20% uit koolhydraten. Verder bevatten aardappelen eiwitten en vitamine B en C.

Indeling

Er is een heel gamma aardappelen ter beschikking, waardoor dit product het jaar rond verkrijgbaar is.

Aardappelen kunnen worden ingedeeld in 3 soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig.

Vastkokende
Nicola, Charlotte, Rosa, Accent, Desire, Eersteling en Opperdoeser Ronde
Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Gekookt smaken ze ook goed.
Heel het jaar door verkrijgbaar.
Bloemige
Bloemige aardappelen zijn kruimig: ze vallen bij het koken iets uiteen. Deze veelzijdige aardappel leent zich voor bijna alle bereidingen: koken,bakken, pureren en voor frieten.
Bloemige aardappelsoorten zijn: Bildtstar, Bintje, Doré, Rode Pipo en Santé.
Extra bloemige
Extra bloemige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Zij vallentijdens het koken uit elkaar en zijn daarom heel geschikt voor soep,soufflet en puree.
Extra bloemige aardappelsoorten zijn: Eigenheimer, Irene en Resonant.

Een andere indeling is die naargelang de periode waarin de aardappelen gewonnen worden

Primeurs
Premiere, Eersteling, Rode Eersteling, Belle de Fontenay
Dit zijn nieuwe aardappelen, vroeg in het seizoen verkrijgbaar.
Bintjes
Populairste aardappel
Vrij bloemig en dus uiterst geschikt om te koken, te bakken en voor de bereiding van puree en frieten. Heel het jaar door verkrijgbaar.

Naast deze aardappelen bestaat er ook een zoete aardappel met heel eigen kenmerken.

Bewaren

Koop geen aardappelen die vochtig zijn of groenverkleuring hebben. Let op voor uitlopers of spruiten, ze maken de aardappel taai en verlagen het vitamine C gehalte. Vroege aardappelen kunnen slechts korte tijd bewaard worden. Het best de aardappelen bewaren op een koele, donkere geventileerde plaats.

Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem; schud ze af en toe om. Oude, rimpelige aardappelen worden weer glad, als u ze na het schillen een dag (minimaal 12 uur) in ruim water zet. Er zitten dan niet zo veel vitaminen meer in, maar de aardappelen zijn nog wel lekker.

Op een koele en donkere plaats kunt u aardappelen geruime tijd bewaren. Bewaar ze niet te lang, want dan kunnen uitlopers (spruiten) ontstaan. Hierdoor worden de aardappelen taai en loopt het vitamine C-gehalte sterk terug. Bewaar aardappelen ook niet in de koelkast; dan worden ze blauw. Ook door stoten kunnen blauwe plekken ontstaan. Deze zijn niet schadelijk enhebben geen invloed op de smaak. Aardappelen bevatten solanine, een natuurlijke gifstof. Een geringe concentratie daarvan is niet schadelijk. Snijd wel altijd de groene delen van de aardappel weg, want daarin zit de hoogste concentratie solanine.

Als u aardappelen op een te koude plaats bewaart, bijvoorbeeld in de koelkast, zetten ze een deel van het zetmeel om in suikers, waardoor ze een vreemde, zoete smaak krijgen.

Schoonmaken en bereiden

Aardappelen kan men op verschillende manieren bereiden. Schil ze bij voorkeur zeer dun of maak ze met een borsteltje schoon. Kook de aardappelen in hun geheel in een weinig water en dek de pot af met een deksel.

Geschilde aardappelen kookt u het best in water waaraan u een scheutje azijn toevoegt; de aardappelen blijven dan mooi wit en vallen tijdens het koken niet uit elkaar.

Aardappelkroketten worden steviger en hebben minder kans tot breken als u erwat aardappelzetmeel aan toevoegt. Reken per kg schoongemaakte aardappelen 1grote eetlepel aardappelzetmeel.

Gebruikstips

bulletKies voor bloemige of vastkokende aardappelen naargelang de bereidingen.
bulletKook aardappelen zoveel mogelijk in de schil. Zo hehouden ze hun smaak en vitamines.
bulletSuggestie: kook bloemige aardappelen voor puree in melk gaar en gehruik die melk dan in de puree.
bulletBloemige aardappelen voor puree, frietjes, gratin dauphinois.
bulletVastkokende aardappelen voor een koude aardappelsa om op te vullen of om in zijn geheel te serveren.
bulletKoude kleine vastkokende aardappelen koken en koud serveren als aperitiefhapje opgevuld met garnalen, kruidenkaas, zelfs met oesters of viseitjes, kaviaar!
bulletLeg grote. ongeschilde aardappelen in de oven, al of niet in folie verpakt. Laat ze samen met een ovengebraad of ovenbereiding gaar worden en bespaar tijd en energie.
bulletAardappelen zijn bijzonder veelzijdig wat de bereidingswijze betretft: koken - stomen - bakken in de microgolf - in olie ,., alles kan.
bulletBlokjes of bolletjes vastkokende aardappelen horen ook thuis in een koude of warme groentemacedoine of als versiering bij een groene soep of in een tomatensoep.

Kalender

Primeurs
vroeg in het seizoen (lente-oogst)

Bintjes
heel het jaar door

Vastkokende
heel het jaar door

Voedingswaarde per 100 gram:

Aardappelen zijn geen dikmakers. Ze bestaan voor 80% uit water en leveren daarom slechts 76 calorien per 100 gram. Ze bevatten wel veel voedingsvezels en vitamines, met name vitamine B en C.

Aardappelen bevatten eiwit van uitzonderlijk hoge kwalileit. Ze bevatten eveneens veel mineralen.
Terug naar boven
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - België

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN