Nitraatrijke groenten

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Nitraatrijke groenten

Van nature bevatten sommige groenten nitraat. In de voeding is het nauwelijks schadelijk voor mensen. Door het bewaren, bereiden of het eten van groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet kan de beschikbaarheid van zuurstof in het bloed verminderen. Ook kunnen in het lichaam zogenaamde nitrosamines - nitroso-verbindingen - gevormd worden die mogelijk kankerverwekkend zijn. Het Voedingscentrum adviseert nitraatrijke groente af te wisselen met nitraatarme groente en niet vaker dan twee keer per week een maaltijdportie nitraatrijke groenten te eten.


Nitraatrijke groenten: niet vaker dan twee keer per week

Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.


Groenten met weinig nitraat

Groentesoorten die weinig nitraat bevatten zijn: asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rodekool, savooienkool schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.


Nitraatgehalte verschilt

De hoeveelheid licht, bemesting en het ras hebben invloed op de hoeveelheid nitraat in groente. Biologische groenten bevatten soms minder nitraat, evenals groenten die niet in de kas zijn geteeld maar op het veld. Diepgevroren spinazie bevat minder nitraat dan verse. De spinaziesoort die wordt gebruikt voor diepvriesspinazie bevat relatief weinig nitraat. Bovendien wordt het in de zomer geteeld waardoor minder nitraat wordt gevormd. Spinazie die wordt diepgevroren, wordt in de fabriek maar heel even verhit en vervolgens snel ingevroren. Hierdoor wordt er maar heel weinig nitraat in nitriet omgezet. Dit is de reden waarom diepvriesspinazie zonder probleem verhit kan worden.


Liever niet opwarmen

Bewaar liever geen restjes van bereide nitraatrijke groenten. Door restjes te bewaren en op te warmen, wordt de hoeveelheid nitriet groter.


Niet met vis

Combineer nitraatrijke groenten bij voorkeur niet met vis. Door een reactie van de eiwitten in vis met nitriet, kunnen voor het lichaam schadelijke stoffen ontstaan (nitroso-verbindingen).

Bron

Voedingscentrum

 
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN