Vitamine C (ascorbinezuur)

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Vitamine C of ascorbinezuur, wordt op veel plaatsen in het lichaam aangetroffen, in het bloedplasma, in de witte bloedlichaampjes en in het bindweefsel (het steunweefsel van onze organen). Vitamine C speelt een rol bij onze afweer tegen ziektes en bij het maken van enkele hormonen.

Daarnaast zorgt het voor de vorming van onze botten (samen met andere vitamines en mineralen).


structuurformule

Het bevordert de opname van ijzer uit het voedsel en werkt bezuinigend op de behoefte aan de B-vitamines en vitamine A en E.

Ook de omzetting van foliumzuur in zijn actieve vorm hangt af van vitamine C.

Ascorbinezuur is verder betrokken bij het goed verlopen van veel reacties in het lichaam.

Vanwege de antioxidant werking is vitamine C belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker. Overal waar snelle groei van weefsels en een verhoogde stofwisseling optreden, zoals bij zwangerschap, ziekte en intensieve sporttraining, is meer vitamine C nodig dan normaal.

Bron: Withney, E.N., Hamilton, E.M.N., Rolfes, S.R., Understanding nutrition.

Alle planten en de meeste dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken. De cavia, mensapen en de mens kunnen dit echter niet. Vitamine C kunnen we verkrijgen uit groentes, aardappelen, fruit en vruchtensap, maar er zijn grote verschillen in gehalte. Sinaasappels bevatten vijfmaal zoveel als appels en koolsoorten tweemaal zoveel als bladgroentes. Tijdens het koken gaat ongeveer de helft van de vitamine C verloren.

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine C.

 

1 sinaasappel (120 gram)

60 mg

1 glas sinaasappelsap (100 ml)

25 mg

1 gekookte aardappel (50 gram)

5 mg

Grote lepel gekookte groente (50 gram)

10 mgBron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

Dagelijks heb je ongeveer 70 mg vitamine C nodig.

Bij een gebrek aan vitamine C krijgt men last van gewrichtsklachten, verminderde weerstand, slapeloosheid, grote vermoeidheid en reumatische klachten. Bij ernstige tekorten kan het helen van wonden vertragen en scheurbeuk veroorzaken. Dit leidt tot tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.

De opname van koper wordt belemmerd door te veel vitamine C. Vroeger werd wel aangenomen dat hoge doses vitamine C een rol zouden spelen bij de vorming van nierstenen, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet het geval is.

Bron: Food-Info.net

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN