Vitamine B6 (pyridoxine)

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Vitamine B6 of pyridoxine verzorgt de omzetting van tryptofaan in nicotinamide (vitamine B3) en serotine. Ook is dit vitamine betrokken bij de eiwitstofwisseling en in mindere mate bij de vetstofwisseling. Verder is het een onmisbare stof bij de afweer, groei, bloedaanmaak en het zenuwstelsel.

De behoefte aan vitamine B6 is verbonden aan de hoeveelheid eiwit die je eet.

Vitamine B6 komt voor in vlees, vis, ei, peulvruchten, aardappelen en volkorenproducten en in mindere mate in melkproducten, fruit en groene groente. Bij zwangerschap is de behoefte eraan hoger vanwege het aanmaken van eiwitten voor de foetus en voor de moeder zelf.


structuurformule

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B6.

 

Stuk gaar vlees (75 gram)

0.25 mg

1 ei

0.03 mg

Stuk gare vis (100 gram)

0.23 mg

1 snee bruinbrood (35 gram)

0.054 mg

1 gekookte aardappel (50 gram)

0.125 mg

Grote lepel gekookte bruine bonen (50 gram)

0.044 mg



Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

De behoefte voor volwassenen is 1.1 tot 1.6 mg per dag.

Bij een tekort ontstaan bij baby's stuiptrekkingen en gewichtsverlies. Bij ouderen zouden verwardheid en depressies optreden en in enkele gevallen bloedarmoede.

Als iemand langdurig veel vitamine B6 heeft geslikt en ermee stopt moet hij dat langzaam afbouwen. Anders kunnen er deficiŽntie verschijnselen ontstaan. Een overdosis kan zelfs aantasting van het zenuwstelsel veroorzaken.

horizontal rule

Vitamine B6 status bij ouderen niet optimaal

Deze tekst is afkomstig van het Nederlands Vitaminebureau

Bij ouderen die volgens de richtlijnen van gezondheidsinstanties voldoende vitamine B6 binnenkrijgen met de voeding kan het gehalte aan vitamine B6 in het bloed toch aan de lage kant zijn. Dit blijkt uit een in Groot-BrittanniŽ uitgevoerd onderzoek bij mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder. Een verhoging van het vitamine B6 gehalte in het bloed zou een bijdrage kunnen leveren aan de afweer tegen ziektes en aan een beter geheugen.

Het onderzoek bij ouderen in Groot-BrittanniŽ was onderdeel van een nationaal voedingsonderzoek waarbij zowel thuiswonende ouderen als ouderen in tehuizen werden betrokken. De groep onderzochte ouderen is representatief voor de Britse bevolking.
Uit het onderzoek blijkt dat bij een kwart van de thuiswonende ouderen en bij bijna de helft van ouderen die in tehuizen verblijven het vitamine B6 gehalte in het bloed lager is (<20 nmol/l) dan wenselijk wordt geacht.

Het feit dat het gehalte aan vitamine B6 in het bloed van ouderen niet altijd optimaal is ook geconstateerd in verschillende onderzoeken bij Nederlandse ouderen en in het Europese SENECA onderzoek. De betekenis van een te laag vitamine B6 gehalte in het bloed is niet helemaal duidelijk. Aangetoond is dat extra inneming van vitamine B6 bij ouderen bijdraagt aan het handhaven van een adequate afweer tegen ziektes. Ook is bij ouderen een positief verband gevonden tussen het vitamine B6 gehalte in het bloed en het presteren bij een aantal geheugentesten. Uit het onderzoek blijkt ook dat een laag gehalte aan vitamine B6 samengaat met een hoog homocysteÔnegehalte in het bloed. Een hoog homocysteÔnegehalte in het bloed draagt mogelijk bij aan het risico voor hart- en vaatziekten. Misschien kan verhoging van het vitamine B6 gehalte in het bloed dit risico beperken.

De onderzoekers toonden tevens aan dat het gehalte aan vitamine B6 in het bloed samenhangt met de hoeveelheid vitamine B6 in de voeding van de ouderen. Beide dalen met de leeftijd. Toch blijkt de inneming van vitamine B6 bij de ouderen in dit onderzoek te voldoen aan de richtlijnen die door het Britse Ministerie van Volksgezondheid zijn opgesteld. Dat komt omdat in Groot-BrittanniŽ, net als in Nederland, de aanbeveling voor de inneming van vitamine B6 gekoppeld is aan de hoeveelheid eiwit in de voeding. Door de lage hoeveelheid eiwit in de voeding van ouderen pakt de aanbeveling voor vitamine B6 bij ouderen hierdoor misschien wel te laag uit. In de Verenigde Staten is daarom onlangs de koppeling met eiwit losgelaten en is de aanbeveling voor de gewenste inneming van vitamine B6 voor mensen boven de 50 jaar verhoogd.

(Bronnen: British Journal of Nutrition 1999, volume 81, C.J. Bates et al, Plasma pyridoxal phosphate and pyridoxic acid and their relationship to plasma homocysteine in a representative sample of British men and women aged 65 years and over, pagina 191-201; idem H.van den Berg, Vitamine B6 status and requirements in older adults; invited commentary, pagina 175-176; Food-Info.net)

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN