Vitamine B5 (panthotheenzuur)

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Vitamine B5 of panthotheenzuur is een bouwsteen van een van de belangrijkste enzymen, het coenzym-A. Dit enzym speelt een rol in de stofwisseling van koolhydraten. Daarnaast is het betrokken bij de vorming van cholesterol en bepaalde hormonen.

Deze vitamine komt vrijwel in alle levensmiddelen voor; vlees, groente, melk, aardappelen, brood.


structuurformule

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B5.

 

Stuk gaar vlees (75 gram)

1.1 mg

1 ei

0.7 mg

1 snee volkorenbrood (35 gram)

0.2 mg

Grote lepel gekookte groente (50 gram)

0.1 mg

1 glas halfvolle melk (150 ml)

0.5 mg

1 vrucht (120 gram)

0.3 mg

Grote lepel peulvruchten

0.2 mg



Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

Dagelijks hebben we 4 tot 7 mg nodig.

Tekorten zijn vrijwel niet vastgesteld. Een brandend gevoel aan de voetzolen en pijnscheuten die oplopen tot in de benen worden waarschijnlijk veroorzaakt door een tekort aan vitamine B5 gecombineerd met tekorten aan andere B-vitamines.

Bij zeer hoge doseringen kan diaree optreden.

Bron: Food-Info.net

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN