Vitamine B3 (niacine)

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Vitamine B3 of niacine heeft een rol bij de eiwit-, vet-, en koolhydraatstofwisseling. Ook speelt het een rol bij de werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B3 komt voor in vlees, granen, noten en peulvruchten. Ook het aminozuur (bouwsteen van eiwit) tryptofaan kan omgezet worden in vitamine B3 zodat we eigenlijk altijd voldoende van dit vitamine hebben. Tryptofaan zit in eiwitrijke producten zoals vlees, vis, ei, peulvruchten en granen en in mindere mate in melkproducten en groentes, behalve in maÔs.

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B3.

 

Stuk gaar vlees (75 gram)

2.4 mg

Stuk gare vis (100 gram)

4.0 mg

1 snee volkorenbrood (35 gram)

0.6 mg

Grote lepel gekookte groente (50 gram)

0.3 mg

1 gekookte aardappel (50 gram)

0.2 mg



Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

Dagelijks heeft een volwassene 13 tot 19 mg nodig.

Tekorten veroorzaken 'pellagra' wat ruwe huid betekent. Deze ziekte veroorzaakt diarree, dermatitis, dementie en dood. Ook verschijnselen zoals ontsteking aan de zenuwen en psychose kunnen optreden.

Een overdosis veroorzaakt huidafwijkingen, diarree, gestoorde leverfunctie, een te hoog bloedsuikergehalte en jicht.

De huid wordt donkerder en gaat schilferen als het gevolg van pellagra

Bron: Food-Info.net

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN