Vitamine B11 (foliumzuur)

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Vitamine B11 wordt eigenlijk altijd foliumzuur genoemd. Samen met vitamine B12 is foliumzuur betrokken bij de vorming van RNA en DNA, de erfelijke materialen in de cellen van ons lichaam. En is hierdoor onmisbaar voor de groei en weefselvorming.

Ook vormt foliumzuur een bestanddeel van het bloedplasma en de rode bloedlichaampjes.

Foliumzuur speelt ook een grote rol bij de aanleg van de hersenen en het ruggenmerg van het ongeboren kind. Daarom worden vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen in de eerste 10 weken van de zwangerschap geadviseerd extra foliumzuur te slikken (0.5 mg per dag extra). Dit kan de kans op een kind met een open ruggetje verlagen.

'Folium' betekent blad. Deze vitamine komt voornamelijk voor in bladgroentes. Ook komt foliumzuur voor in sinaasappelen en ander fruit, vlees, eieren, volkorenproducten, aardappelen en lever. Bij lang verhitten gaat foliumzuur verloren. Het is verstandig groentes niet te lang te koken.

Een kleine hoeveelheid foliumzuur wordt door onze darmbacteriŽn gemaakt.

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B11.

 

1 snee volkoren brood (35 gram)

0.014 mg

Grote lepel gekookte groenten (150 gram)

0.05 mg

Sinaasappel (120 gram)

0.05 mg

De aanbevolen hoeveelheid is 0.2 tot 0.3 mg per dag voor een volwassen.

Een echt tekort aan foliumzuur uit zich in een vorm van bloedarmoede (anders dan bloedarmoede veroorzaakt door een ijzergebrek). Behalve vermoeidheid en gebrek aan eetlust, treden er veranderingen aan de slijmvliezen op, bijvoorbeeld in de dunne darm.

Het slikken van foliumzuur kan een tekort aan vitamine B12 een tijd maskeren. Vitamine B12 is namelijk nodig om foliumzuur vrij te maken uit cellen. Bij een tekort aan vitamine B12 lijkt er dan een tekort aan foliumzuur te zijn omdat dit allemaal in de cellen vastgehouden wordt.

horizontal rule

Kan extra foliumzuur Down syndroom voorkomen?

Deze tekst is afkomstig van het Nederlands Vitaminebureau

Ongeveer een op de zeshonderd kinderen wordt geboren met het syndroom van Down. Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat vrouwen met een genetisch bepaalde afwijkende foliumzuur stofwisseling een bijna driemaal grotere kans hebben op het krijgen van een kind met Down syndroom dan vrouwen zonder deze afwijking. Dit is de eerste aanwijzing dat de foliumzuur stofwisseling misschien een rol speelt bij het ontstaan van het Down syndroom.

Het syndroom van Down is een complexe genetische aandoening die het gevolg is van een drievoudige, in plaats van een tweevoudige, aanwezigheid van chromosoom 21 in de eicel. De achtergrond van het ontstaan van deze afwijking is nog niet duidelijk. Foliumzuur is een vitamine dat betrokken is bij de aanmaak van DNA, het erfelijk materiaal dat in de celkern aanwezig is. Een gestoorde foliumzuur stofwisseling kan mogelijk bijdragen aan het ontstaan van afwijkingen in de structuur van het DNA, afwijkingen die vervolgens de normale gang van zaken tijdens de celdeling kunnen verstoren.

Een van de oorzaken van een gestoorde foliumzuur stofwisseling is een genetische mutatie in het gen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van een enzym (MTHFR) dat een rol speelt bij de omzetting van homocysteÔne in methionine in het lichaam. Onderzoekers in de Verenigde Staten bekeken verschillende aspecten van de foliumzuur stofwisseling van vrouwen die voor de leeftijd van 40 jaar een kind met Down syndroom kregen en van vrouwen met een gezond kind. Ze ontdekten dat bij vrouwen met een kind met Down syndroom vaker een bepaalde mutatie in het MTHFR gen voorkwam. De kans op een kind met Down syndroom was bij vrouwen met deze mutatie 2,6 hoger dan bij vrouwen zonder deze mutatie.

Dit is een belangrijke bevinding omdat het kan betekenen dat een gestoorde foliumzuur stofwisseling, die gecorrigeerd kan worden met de inneming van extra foliumzuur, een rol speelt bij het ontstaan van het syndroom van Down. Als dat zo is kan een verhoging van de foliumzuur inneming door vrouwen in de vruchtbare leeftijd misschien het aantal kinderen beperken dat met dit syndroom wordt geboren. In Nederland zou dit onderzocht kunnen worden bij vrouwen die een foliumzuursupplement hebben gebruikt ter voorkoming van een baby met een 'open ruggetje'. Ook de foliumzuurverrijking van voedingsmiddelen die nu verplicht is in de Verenigde Staten kan aanwijzingen opleveren voor een mogelijke bijdrage van foliumzuur aan het voorkomen van het syndroom van Down.

(Bronnen: American Journal of Clinical Nutrition 1999, volume 70, S. Jill James et al, Abnormal folate metabolism and mutation in the methylenetetrahydrofolate reductase gene may be maternal risk factors for Down syndrome, pagina 495-501. Idem, D.S. Rosenblatt, Folate and homocysteine metabolism and gene polymorphisms in the etiology of Down syndrome, pagina 429-430. Food-Info.net)

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN