Vitamine A (retinol)

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

De officile naam van vitamine A is retinol. De bekendste functie van vitamine A is dat het een bouwsteen is van rodopsine. Dit is het pigment in het netvlies dat er voor zorgt dat we in het schemerdonker nog kunnen zien.

Het overgrote deel van vitamine A is betrokken bij het in conditie houden van de cellen die de buitenste laag van alle organen vormen, zoals de huid en de longen.

Ook maakt vitamine A deel uit van het afweersysteem en speelt het een rol bij de groei en botvorming.


structuurformule

We verkrijgen vitamine A uit dierlijke, vette producten, zoals vlees, vis, levertraan, ei, lever, melkproducten, kaas, roomboter, margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Aan de laatste drie wordt vitamine A verplicht toegevoegd om tekorten bij de bevolking te voorkomen.

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine A.

 

Halvarine, margarine, boter voor 1 snee brood (5 gram)

35 microgram

1 stuk gare kabeljauw (100 gram)

20 microgram

1 glas halfvolle melk (150 ml)

20 microgram

1 ei

30 microgram

Stuk gebakken lever (75 gram)

8000 microgram

Leverworst voor 1 snee brood (15 gram)

660 microgram



Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau



Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

Dagelijks hebben we 0.8 tot 1.0 mg vitamine A nodig.

Tekorten geven ernstige verschijnselen beginnend met schemerblindheid en oplopend tot uitdroging van het hoornvlies van het oog tot volledige blindheid. Ook ontstaan huidafwijkingen, problemen met de luchtwegen, nierinfecties en groeistoornissen.

Een overdosis gaat gepaard met verlies van de eetlust, hoofdpijn, botpijn, droge huid, haaruitval en vermoeidheid.

 

Bta-caroteen

Bta-caroteen is de natuurlijke kleurstof van kaas, roomboter, eidooier en worteltjes. Behalve dat het voedingsmiddelen oranje kleurt werkt het ook als antioxidant. Dit betekend dat het zuurstof kan binden en daardoor bederf van levensmiddelen kan tegengaan.

Bta-caroteen wordt in het lichaam (in de wand van de dunne darm) voor een deel omgezet in vitamine A; de rest werkt als antioxidant. Het komt er op neer dat je driemaal zoveel caroteen moet eten om een bepaalde hoeveelheid vitamine A te kunnen maken. Als het eenmaal in vitamine A is omgezet werkt het hetzelfde.

Bron: http://numbat.murdoch.edu.au/nutrition/intro/index.html

In groentes, vooral groen bladgroentes (andijvie, spinazie, boerenkool, sla) komt bta-caroteen veel voor, evenals in worteltjes en in wat mindere mate in spruitjes, erwten en tomaten. Fruit bevat ook bta-caroteen, hoewel minder dan groente.

Caroteen mag als kleurstof in de levensmiddelenindustrie gebruikt worden en wordt aangeduid als E160.

Bron: Voedsel.net

 
 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - Belgi

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

  Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN