Zink

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Zink is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt bij een groot aantal (meer dan 200) stofwisselingsprocessen. Zink is betrokken bij het maken van erfelijk materiaal, eiwitten en afweerreacties. Verder is zink belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen en is het betrokken bij de aanmaak van insuline.

Ons lichaam bevat ongeveer 3 gram zink, waarvan bijna 2 gram zich in de spieren bevindt.

Zink zit in vlees, vis, ei, volkorenproducten, melkproducten en noten. En in mindere mate n groente en fruit. Ook uit koffie en thee krijgen we zink binnen.

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan zink.

 

Stuk vlees gaar (75 gram)

1.6 mg

Plak kaas (20 gram)

0.72 mg

Grote lepel zilvervliesrijst (50 gram)

0.45 mg

Snee volkoren brood (35 gram)

0.53 mg

Handje noten (20 gram)

0.5 mg

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zink bedraagt :
• 15 mg/dag voor volwassen mannen
• 12 mg/dag voor volwassen vrouwen
• 15 mg/dag voor vrouwen na de menopauze, 60-plussers en bij zwangerschap
• 19 mg/dag bij borstvoeding

Een tekort kan ontstaan bij ziekte of een operatie. Er treedt dan verlies van reuk en smaak op, huidafwijkingen, het achterblijven van de geslachtelijke ontwikkeling, groei en slechte wondgenezing.

Te veel zink remt de opname van koper in het lichaam.

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - België

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN