Koper

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Koper is een belangrijk spoorelement, dat betrokken is bij een groot aantal enzymreacties in ons lichaam. Koper is tevens deel van het donkere pigment van de huid en het haar. Ook is koper betrokken bij de vorming van de rode bloedcellen.

Ons lichaam bevat ongeveer 100 milligram koper, waarvan het grootste deel voorkomt in de lever en het skelet. Bloed en spieren bevatten maar weinig koper.

De zinkopname gaat ten koste van de koper opname

Koper halen we uit aardappelen, volkorenproducten, fruit, vlees, vis, ei, groente, snoep en dranken die chocolade bevatten. Ook het drinken van koffie en thee levert koper op.

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan koper.

 

1 vrucht (120 gram)

0.07 mg

Stuk gaar vlees (75 gram)

0.14 mg

1 snee volkoren brood (35 gram)

0.05 mg

Grote lepel gekookte groente (50 gram)

0.02 mg

Per dag heb je tussen de 1.0 en 1.5 milligram koper nodig.

Een tekort aan koper veroorzaakt bloedarmoede.

Als iemand extreem veel koper binnenkrijgt ontstaat irritatie van de darmslijmvliezen met als gevolg misselijkheid, braken en diarree. Dit kan leiden tot niet meer kunnen plassen, lage bloeddruk en coma.
Een ander bijverschijnsel van teveel koper, is dat het de opname van andere spoorelementen, met name zink, tegengaat.

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN