Fosfor

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Fosfor komt in het lichaam voor in de vorm van fosfaat. Fosfaten vormen een structureel bestanddeel van elke levende cel, en ook de botten en tanden bestaan grotendeels uit calciumfosfaat. Verder spelen fosfaten een rol in talrijke biochemische processen, zijn ze als co-factor belangrijk voor diverse enzymatische reacties in het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten en zijn ze essentieel voor de instandhouding van het zuur-base evenwicht in het lichaam. Tenslotte bevat ook ons erfelijk materiaal (DNA, RNA) fosfor.

Ons lichaam bevat ongeveer 700 gram fosfor, 80% daarvan zit opgeslagen in de botten en tanden.

Fosfor zit vooral in melkproducten, kaas, vlees, vis, ei en volkorengraanprodukten.

Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan fosfor.

 

1 glas halfvolle melk (150 ml)

140 mg

Plak kaas (20 gram)

100 mg

1 gaar stuk vis (100 gram)

200 mg

1 gaar stuk vlees (75 gram)

185 mg

1 grote lepel peulvruchten (50 gram)

80 mg

De dagelijkse behoefte aan fosfor is ongeveer 800 mg/dag voor gezonde volwassenen, en 1000 mg/dag voor vrouwen na de menopauze, 60-plussers, bij zwangerschap en borstvoeding.

Het is geen probleem om genoeg fosfor binnen te krijgen, we krijgen eerder te veel binnen dan te weinig. Nadeel van te veel fosfor kan zijn dat het de calciumopname kan remmen.

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN