kunstzinnige therapie brugge

kunstzinnige therapie en schildercursussen

Wat is kunstzinnige therapie?

voor wie

mijn werk

technieken

kunstatelier

agenda

e-cards

Voel je je slecht in je vel? Uit evenwicht?

Als je ziek bent, ervaar je dat de harmonie verstoord is. Nog voor de koorts doorbreekt, voel je je al niet meer zo lekker in je vel. Soms is koorts goed en word je van een koortsige ziekte juist beter. Andere ziekten gaan niet met koorts gepaard en hebben vaak de neiging chronisch te worden. De harmonie is dan langdurig verstoord.

Steeds meer mensen hebben last van een depressie. Bij een depressie is er sprake van verstoring van de harmonie. Kunstzinnige therapie ondersteunt de terugkeer naar harmonie. Door te schilderen en te tekenen werkt de patiŽnt aan zijn evenwicht en levensvreugde.

Ziekten aan de luchtwegen komen vaak voor: astma, chronische bronchitis, etc. Ritmisch en transparant schilderen werkt genezend op de ademhaling. Het werkt via het gevoelsleven harmoniserend op hartslag en bloedsomloop.

Als je schildert met waterverf en zelf de kleuren mengt, beleef je innerlijk de kleurnuances en herken je ze beter in de natuur. Want ook al wordt er tijdens de therapie met ten hoogste zes verschillende kleuren geschilderd, de te bereiken kleurschakeringen zijn enorm uitgebreid.

Raadpleeg eerst een arts, naast de behandeling kan verdere ondersteuning gegeven worden in de vorm van schilder- en tekentherapie.


Kunstzinnige therapie is holistisch

Bij kunstzinnige therapie kijkt de therapeut in de eerste plaats altijd naar de hele mens en dan pas naar het probleem dat zich voordoet. Zo zijn er veel soorten hoofdpijn en de vraag is dan: waar komt die hoofdpijn vandaan? Waar ligt de oorzaak?

Er bestaat in de kunstzinnige therapie niet een handboek waarin men een therapie opzoekt onder de H van hoofdpijn. PatiŽnt en therapeut gaan samen op zoek naar de oorzaak.
Dat geldt voor elke klacht, de patiŽnt is degene die op zoek gaat naar de oorzaak van zijn pijn. Vergelijk het met een tocht door een bos, de patiŽnt is degene die de tocht wil maken en daarin moet volharden. De therapeut is er enkel als gids en wijst de bijzonderheden aan die tijdens de tocht te zien zijn.

Kunstzinnige therapie helpt vaak mensen die volgens de klassieke geneeskunst niet geholpen kunnen worden. Hoe kan iemand geholpen worden zijn ziekte of aandoening in zijn leven te integreren? Populair gezegd: ďleer er maar mee levenĒ. ďJaĒ, denk je dan, ďdat is gemakkelijker gezegd dan gedaanĒ. En dat is een waarheid als een koe. Het is inderdaad niet simpel. Maar als het je lukt, ben je zoveel rijker geworden.


Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, bel dan gerust eens op.

Ank de Graaf

telefoon: 050 35 84 70

© Atelier Magenta vzw, Moerkerkse Steenweg 122, 8310 Brugge.