Tips voor een verblijf in Umbria/Toscana

 

Reisroute vanuit BelgiŽ of Nederland

De weg die ik volg om de Lago Trasimeno te bereiken: Brussel, Arlon, Luxemburg, Metz, Strasbourg, Mullhouse, Basel, Luzern, S. Gottardotunnel (file mogelijk!!), de grens = Chiasso = file mogelijk!!, Milano, Bologna, Firenze, richting Roma, afslag Val di Chiana (Perugia is aangeduid); de autoweg even verlaten en dan een 30-tal km. op een brede vierbaansweg (niet te betalen). 

Een tip voor het vermijden van de file aan de S. Gottardo (in juli í00 was er 2 tot 3 uur file): als je aan de laatste afrit voor de tunnel (Wassen) bemerkt dat er file is, rij dan af in Wassen en volg de pas en niet de tunnel.  Je bent in 40í in Airolo en je ziet ook nog wat, mooie natuur en misschien sneeuw.  Ook bij de terugreis kan je eventueel afrijden aan Quinto of Airolo en de pas nemen, richting Andermatt volgen en dan Luzertn.

Vergeet niet voordien een autowegenvignet voor Zwitserland aan te schaffen, bij de VTB, Touring enzÖ

In ItaliŽ moet je betalen op de autowegen (pedaggio).  Koop reeds in BelgiŽ/Nederland de VIACARD, een magnetische kaart waar het bedrag automatisch wordt afgeteld als je betaalt.  Je kan op de autowegen ook overal met creditcard betalen.

Je hebt speciale blauwe stroken aan de tolhuisjes voor de Viacard en creditcards.  Volg die!!  Je wint er heus heel wat tijd mee in.  Voer eerst het kaartje in van de autoweg in en dan je Viacard of creditcard.  Vooral rond Como en Milaan verlies je enorm veel tijd, als je met contant geld wilt betalen.

Je kan in Zwitserland overnachten, toch vind ik het veiliger om te proberen reeds de eerste dag de S. Gottardo te passeren. 

Dan kan je bijvoorbeeld in Como overnachten.  Voor mijn klanten ben ik bereid een hotel te reserveren.  Wij werken samen met een hotel.

Ook de tweede dag van je reis (als je bijv. uit Como vertrekt) is ook een drukke dag.  De ring rond Milaan is geen probleem, maar Milano-Bologna is vaak (ook op zaterdag) overvol: heel wat Milanezen trekken naar de Adriatische kust.  Bologna is traditioneel een druk punt. 

Bologna-Firenze is een heel mooie autoweg, dwars door de Apennijnen, maar gevaarlijk: matig je snelheid.  Vergeet niet dat je in een tunnel (galleria) altijd je lichten moet aansteken.

In ItaliŽ

 

Gastronomische tips

De beste gelateria rond het Lago Trasimeno is ongetwijfeld de Gelateria Caravelle.  Als je op de Superstrada naar Perugia rijdt, afrijden Torricella.  Rechts nemen (richting S. Feliciano), over de spoorweg rijden, als je aan de tweesprong komt, links afslaan, richting S. Feliciano.  Na zo 2 km. zie je links de Bar Gelateria Caravelle.  Heel lekker en heel veel soorten.
Als restaurant raad ik aan: Lo scoiattolo, op de weg Tuoro sul Trasimeno-Umbertide, in Lisciano Niccone (helemaal boven op de berg).  Laat Alfio een antipasto misto maken (met bruschette) en daarna een Saltimbocca.  Zeg hem dat je gezonden bent door Bernardo.  Reserveer als je wilt buiten eten, met panorama op het meer: 075/844119
Een eerlijke pizzeria, waar je waar krijgt voor je geld is da Silvano: je krijgt een mooie pizza voor een zacht prijsje en je kan bovendien buiten, op het terras eten.
Gelegen in Tuoro sul Trasimeno

Een laatste restaurant:: La Tufa, in Ossaia, op de weg naar Cortona, als je Terontola voorbij bent, kan je rechts afslaan naar Ossaia, een gehucht.  Bekend zijn de vleesgerechten, zoals konijn (coniglio), ossobuccoÖ..  Ik eet er altijd een bistecca fiorentina met gegrilde groenten.  Het restaurant wordt vooral door Italianen bezocht.  Reserveren!!  Tel.: 0575/677717.

 

Vond je deze tips interessant?  Ontbreekt er iets?  Laat het me weten.

Een prettige vakantie

Bernard Huyvaert

    Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen?  Laat het me weten.

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of Umbrië.  Bezoek onze commerciële website 1 en website 2.

Bezoek ook eens de portaalsite casa-in-italia.com