De Sint Eucheriuskapel
heeft een Romaans koor met stenen kruisgewelf. Het schip werd herhaaldelijk vernieuwd.
De kapel werd volledig gerestaureerd en werd op 31 mei 2004 ingezegend.
In deze kapel wordt de Heilige Bertilia vereerd één der zogenaamde drie gezusters. De anderen bevinden zich in Rijkel (Eutropia) en in Zepperen (Genoveva) Ieder jaar op Pinkstermaandag wordt één van deze heiligen vereerd, en is er de bedevaart der drie gezusters in één van de parochies. 

Binnenzicht van de Eucheriuskapel


de tom

Brustem bezit ook nog een Romeinse Tumulus De Tom genoemd Hier vind je nog resten van de Romeinse weg die verder naar Tongeren loopt(20 km verder), de oudste stad van Belgie.


Clovisbron bord

Ook is er nog de Clovis bron Brustem heeft meerdere bronnen, doch aan deze zou, zoals de legende het vertelt Clovis gekomen zijn om zijn paard te laten drinken.

Clovisbron bron


En ooit leefde hier De heilige Christina
Een handschrift uit de veertiende eeuw, uit Terkamerenabdij doet Christina geboren worden te Sint-Truiden. Het handschrift uit Vrouwenpark geeft dezelfde versie. Al de andere bronnen geven Brustem als geboorteplaats.
Dyonisius de Kartuizer (1401-1471) inwoner van Rijkel, een dorp een paar kilometer verder beweerde dat de H.Christina geboren werd op de plaats genoemd het Bakkershof een door het volk goed gekende plaats in Brustem

muurplaat


terug keuzeblad 1 -Brustem 'nu' 3- Brustem 'nu'