nitraten / nitrieten
nitraten (NO3) en nitrieten (NO2) zijn goed oplosbaar in water en dus moeilijk te verwijderen. Aanwezigheid van deze stof in water kan wijzen op rottend dierlijk afval met allerlei andere gevaarlijke micro-organismen.
Nitriet kan reageren met de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes zodanig dat er te weinig zuurstof vervoerd wordt.
fosfaten
fosfaat-ionen (PO4) zijn goed oplosbaar in water en er dus moeilijk uit te krijgen.
Ze zijn mogelijk afkomstig van waspoeder en kunnen o.a. het slijmvlies, de nieren en de lever aantasten

Wat leren we reeds uit deze metingen?

Een eerste conclusie uit deze meetresultaten is dat het zeewater dat wij onderzocht hebben duidelijk verontreinigd is met nitraten, nitrieten, fosfaten vooral in de buurt van de havengeul van Oostende en Nieuwpoort.
Fosfaatverontreiniging wijst dikwijls op contaminatie via huishoudelijk afvalwater terwijl nitraatverontreiniging meestal in verband gebracht wordt met bemesting.
Deze verontreinigingen komen dus vooral vanuit de rivieren en kanalen.
De metingen op enkele mijl afstand van deze geulen tonen een zeer duidelijke vermindering aan van deze verontreiniging. Hieruit blijkt dus dat de pollutie vanuit land zeer vlug verdund wordt door o.a. de eb- en vloedstroom voor onze kust. Het zou interessant zijn dit effect te vergelijken met de metingen van onze partners rond de Middellandse zee waar geen getijdenstromen heersen.
Tijdens de tweede meetdag bij laag water en dus grote emissiestroom zeewaarts vanuit de kanalen was heel duidelijk een strook vervuild water zichtbaar (donkere kleur) die zich langzaam vermengde met het zeewater.

Deze eerste metingen zijn enkel een indicatie. Daarom zal in april het experiment overgedaan worden om o.a. de seizoeninvloed na te gaan. In de loop van het schooljaar zullen deze meetresultaten verder gekaderd worden in een geheel van metingen van rioolwater, rivierwater, grondwater.

< back