N

De tiendaagse stiltemeditaties

Een tiendaagse stiltemeditatie is een ideale leerschool om naar alles wat in ons leven gebeurt met gelijkmoedigheid te kunnen kijken, met in het achterhoofd dat alles ontstaat om te vergaan.

In deze cursus wordt gevraagd edele stilte in acht te nemen.  Dit schrikt vele mensen af.  ‘Tien dagen niet praten ? Wat heeft dat nu voor zin ?’  Wel, het heeft mijn visie op het leven drastisch veranderd, eigenlijk vergemakkelijkt.  Met een rustige, gelijkmoedige en observerende geest is het werkelijk ervaren van vrede en harmonie binnen mezelf en in mijn omgeving een feit geworden.

Een tiendaagse stiltemeditatie wordt opgebouwd vanuit de drie belangrijke peilers van de Boeddhistische filosofie nl: Sila (moreel gedrag), Sammadhi (concentratie), panna (inzicht).

Voor je een cursus begint moet je de cursusregels in acht nemen en ondertekenen. Het zijn allen regels die noodzakelijk zijn om met een zuiverheid van geest aan de cursus te kunnen beginnen. Hierdoor wordt Sila beoefend.

De eerste drie dagen wordt geoefend om door concentratie de wispelturige geest in toom te houden. Hierdoor wordt Sammadhi beoefend. Van de vierde tot de negende dag wordt aan zelfinzicht gewerkt. Hierdoor wordt Panna beoefend. De tiende dag komt als een balsem op de wonde en wordt door iedereen aan metavarna gedaan. Dit is vrede wensen en geven. Dit is een heel bijzondere maar ook diepgaande ervaring.

Wens je nog meer te weten over de drie belangrijke peilers van de vipassan-meditatie, klik dan hier.

Voor meer info over vipassana-meditatie kan je terecht op www.pajjota.dhamma.org