FAQ's

*Kijk uit: 'vinstermik' is geen geldig scrabble-woord !

De gezelligste scrabbleclub van Vlaanderen !U had een vraag ? Voor de dag ermee...

Is dat allemaal niet té inspannend en stressy?
Goede vraag... Het is alleszins zo dat je je aandacht bij het spel moet houden: onmogelijk aan andere zorgen te denken. Na een scrabblepartij op het scherp van de snee ben je vaak geestelijk moe, maar gezond moe. Ideaal eigenlijk om in een groep vrienden je dagelijkse zorgen opzij te schuiven...


Ik wil gewoon ontspannen, competitie zegt mij niks !
Eigenlijk geloven we dat niet: wie wint nu niet graag een spelletje ? Maar bij duplicate scrabble, ons spelsysteem, speel je vooral tegen jezelf. Je leert al doende nieuwe mogelijkheden zien. Een kort tweeletterwoordje, op de juiste plaats gelegd, levert vaak méér punten op dan een moeilijk, weinig bekend woord. En na elke partij zie je JOUW percentage !


Is dat niet vooral iets voor bollebozen en knappe koppen ?
Neen dus: in elke scrabblegroep zitten mensen met de meest uiteenlopende achtergrond. Vaktermen uit de eigen beroepswereld kunnen wel eens een scorend woord opleveren, maar dit gebeurt echt niet zo vaak. Het komt er vooral op aan te zien waar de mogelijkheden liggen.


Heb je iets speciaals nodig ?
Bij elke club in België en Nederland (zie voor de lijst de NTSV-website) ben je welkom om vrijblijvend eens te komen kijken of mee te spelen. Men zal je graag het materiaal ter beschikking stellen. Als je aan de slag wil heb je een scrabblespel nodig. Handig is een mogelijkheid om je letterblokjes alfabetisch te rangschikken en op te bergen. Alweer een uitdaging voor een uurtje huisvlijt ! Let er voor wat het bord betreft op, dat je in HORIZONTALE richting werkt met letters, in VERTICALE met cijfers. De KOLOMMEN hebben dus een LETTER, de RIJEN een CIJFER. Dat is vaak andersom. Geen erg: je plakt er gewoon een strook papier overheen met de juiste letters en cijfers.


Ik heb hier nog een oud scrabblespel. Kan dat dienen ?
Vaak wel, ja. Het bord kan altijd aangepast worden. Voor wat de letters betreft zou je dit moeten hebben:

letter
waarde
aant.
letter
waarde
aant.
letter
waarde
aant.
A
1
6
J
4
2
S
2
5
B
3
2
K
3
3
T
2
5
C
5
2
L
3
3
U
4
3
D
2
5
M
3
3
V
4
2
E
1
18
N
1
10
W
5
2
F
4
2
O
1
6
X
8
1
G
3
3
P
3
2
Y
8
1
H
4
2
Q
10
1
Z
4
2
I
1
4
R
2
5
blanco
0
2

In het totaal zou je 102 blokjes moeten hebben.


Hoe weet ik of mijn woord juist is of niet ?
Dat is geen probleem: de spelleider zal dat wel zeggen... De enige geldende en beslissende basis is de Officiële Scrabblewoordenlijst van Van Dale, te koop in de boekhandel.


Ben ik niet te oud voor dat soort dingen ? Is dat niet meer iets voor jonge mensen ?
Haha, we horen het u graag vragen... Wie al eens meedeed aan een scrabblewedstrijd of -toernooi zal het kunnen bevestigen: er zijn altijd spelers van haast 90, zoniet ouder... En kijk maar uit of ze spelen je in de vernieling... Scrabble: blijf geestelijk jong !


Al dat gereken, ik krijg dat niet geteld. Wat een gedoe !!!
Wel, je moet die punten niet uitrekenen. De spelleider doet dat graag voor je. Maar het is natuurlijk wel handig als je zelf een idee hebt van je score...


Is dat toch geen bejaardenclub, zijn er ook jonge mensen ?
We zijn graag eerlijk: er zijn jonge deelnemers (zelfs een 13-jarige) maar een meerderheid van onze leden heeft inderdaad al wat kilometers op de teller. Maar wat is nu het belangrijkste: je kalenderleeftijd, of hoe je je voelt ? Wel: je zal snel ontdekken dat onze leden blaken van levenslust, houden van een spelletje en dat ook uitstralen ! Naast geestelijk fit blijven, proberen de meeste leden dat ook fysiek te doen. Velen van hen zijn dan ook lid van bijv. een wandelvereniging of komen met de fiets naar de scrabblepartij!


Die beperkte tijd, is dat geen zenuwengedoe ?
Tja, de tijdbeperking is er om de duur van het spel enigszins binnen de grenzen te houden. We brengen per slot van rekening onze boterhammen niet mee (hoewel het reglement daar niets over zegt). Elke speler zal u bevestigen dat die beperking van de denktijd niet zo erg is: na enige tijd ontwikkel je een soort ingebouwde klok, en krijg je een soort tijdgevoel. Toegegeven: in het begin is het wennen, maar je krijgt er al heel gauw, zoals iedereen, gevoel voor.


Hebben jullie ook een Facebook-pagina ?
Euh neen, die hebben we niet.


Ik wil wel eens komen kijken, maar ik heb geen scrabblebord.
Dat is echt geen probleem: geef een seintje op voorhand (bijvoorbeeld via het contactformulier) en wij zorgen voor alles ! Je moet alleen jezelf meebrengen !


Klinkt goed, maar spelen er ook dames mee?
Groot nieuws: de meerderheid van de spelers zijn dames, dus...Terug