Ziekten :

Beschadigingen :

Bij beschadiging aan de poten of aan de vleugels moet u deze wonden met schoon water reinigen en met een ontsmettingsmiddel of wondspray behandelen. Hierna zal de wonde snel genezen.

Botulisme :

Botulisme is een typische zomerziekte die vooral de laatste jaren voorkomt door de bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie kan in het vogellichaam binnendringen via het voedsel of verwondingen, de symptomen hiervan zijn een algehele spierverlamming. Bij het eten van deze vergiftigde stoffen vermeerderd de bacterie zich in het darmkanaal met als gevolg dat de gans kan sterven en naar de bodem kan zinken. Laat zeker het lijk niet liggen want de bacterie kan enkele jaren zich gedeist houden en later weer ineens opduiken. Deze bacterie is zowel schadelijk voor zoogdieren als voor vogels. Raadpleeg bij de eerste symptomen de dierenarts !

Luizen :

Ook ganzen kunnen last ondervinden van luizen, in je dierenspeciaalzaak zal je wel enkele goed-helpende middeltjes, zoals sprays, ... vinden die de ganzen van deze beestjes verlossen.

Paratyfus :

Ademhalingsmoeilijkheden en diarree wijst vaak op Paratyfus, een ernstige ziekte die alleen door een dierenarts te genezen is. Dit komt meestal voor bij jonge ganzen.

Vetzucht :

Ganzen zijn echte veelvraten, men moet oppassen dat de ganzen niet te dik worden, dit kan je vermijden door na de winter de voeding met granen drastisch te verminderen. De gans eet nu eenmaal alles wat ze voorgeschoteld krijgt.

Windeieren :

Eieren zonder of met een vliesdunne eierschaal zijn windeieren. Het leggen van windeieren kan, vooral bij jonge ganzen het gevolg zijn van een tekort aan kalk. Men kan hiervoor wat extra oestergrit of maagkiezel geven.

Wormen :

Weinig eten, veel dorst en opgezette veren duiden op kans van wormen. Raadpleeg hierbij de dierenarts. Men kan de ganzen preventief twee maal per jaar een wormenkuur geven dat verkrijgbaar is bij de dierenspeciaalzaak.

Vijanden :

Egels :

Egels zijn uit op de inhoud van eieren. Ze wringen zich door elk mogelijk gaatje om bij de eieren te geraken. Ze doden mag niet, want de egel is een beschermde diersoort. Je kan ze best op een andere plaats weer vrijlaten, maar ver genoeg want anders zullen ze snel uw ganzennest weer vinden.

Honden :

Honden die tedicht bij de ganzen komen kunnen de ganzen beangstigen door hun geblaf.

Katten :

Katten zijn in staat om het nest te vernielen en de kuikens dood te slaan en volwassen ganzen om de hals te bijten. Daarom kan je best een goede omheining plaatsen waarbij de kat door geen enkel gaatje naar binnen kan sluipen. Ze op een afstand houden helpt weinig, ook al zijn er nu kat-verjagende sprays of stokjes (deze hebben maar een korte werking).

Mens :

Mensen kunnen soms ook in staat zijn om je gans mee te nemen en ze te slachten, het enige dat je kan ondernemen is je ganzen goed in het oog te houden !

Ratten :

Deze lastige beestjes kunnen het eten wegroven en de kuikens doden. Ze zijn zelfs zo dat ze de eieren wegroven vanonder een broedende gans. Als je ondiervriendelijk wil zijn kan je wat vergifkorrels gooien of rattenvallen plaatsen op plaatsen waar de ganzen niet kunnen bijkomen.

Vogels :

Vogels zoals de kraai, de ekster en de Vlaamse gaai zijn verzot op eieren en de jonge kuikens. Het beste is om de ganzenbroedplaats een beetje af te schermen. Verder zullen de gans en de gent de bewaking van hun eieren en kuikens wel op zich nemen.

Vossen :

Vossen durven wel eens langskomen voor de verovering van eieren of kuikens. Hou je ganzen goed in het oog als je weet dat er een vos op pad is !