Ganzen worden steeds meer gehouden als goede bewakers van je tuin, ook zijn ze goede keukenafval-verwerkers. Ganzen kunnen wel meer dan 30 jaar oud worden.

De verzorging van een gans :

* Je hebt zeker een vijver(tje) nodig waar de ganzen in kunnen zwemmen, dit is ook belangrijk voor de voortplanting (zie voortplanting).

* Het water van dit vijvertje moet wel regelmatig ververst worden, anders krijgen de ziektekiemen alle kansen, vooral in de zomer.

* Een gans kan je over het algemeen graan, keukenafval (allerlei groenten en sommige fruitsoorten) geven. Waaronder bv. sla (lievelingsvoedsel) maar ook andere groenten zijn welkom zoals andijvie, spinazie, witloof en ook paardebloemen. Ook moet je regelmatig het drinkwater verversen, dit moet zeker in de winter omdat er dan ijs op het water word gevormd.

* Het graan kan je het best in een bakje met water gooien, dit zou gemakkelijker zijn voor de gans om het graan op te eten.

* Ook is belangrijk dat in de zomer de ganzen een beetje schaduw hebben. En in de winter een beschut plaatsje tegen de wind. Ganzen verblijven vrijwel niet graag in een hok, maar met behulp van wat rietmatten en stro kan je het de ganzen al naar hun zin maken.

* Ganzen hebben wel wat ruimte nodig, af en toe doen ze eens "zot" en crossen ze rond op hun domein, als de ganzen een kleine plaats hebben om in rond te lopen zal er binnen enkele weken bijna geen gras meer groeien, ze eten het op en trappen het plat, zeker in het regenseizoen kan het dan wel een slijkboeltje worden.

* Ganzen lijken uitstekende grasmaaiers te zijn, ik heb wel eens gehoord dat 3 ganzen gelijk zijn aan 1 koe.

* Normaal gezien gaat een "tamme gans" niet vliegen, dit telt alleen voor de "wilde gans".

* Het is niet verstandig om op beperkte oppervlakten meer dan één gent te hebben. Vooral in het broedseizoen delft er altijd één het onderspit.