Naam : De roodhalsgans
Wetenschappelijke naam : Branta Ruficollis
Leefplaats : Broedt gewoonlijk in het noorden van West-SiberiŽ en trekt tegen de winter naar de zuidwestelijke rand van de Kaspische Zee, de kusten van Bulgarije en ScandinaviŽ. In BelgiŽ en Nederland worden 's winters enkele wilde exemplaren opgemerkt tussen groepen kol-, brand- en grauwe ganzen.
Grootte : ---
Kenmerken : De rug is zwart, evenals de kop. Stuit en flanken zijn wit. Hij heeft een roodbruine hals met daaromheen een brede witte band. Dezelfde rode kleur wordt bij de oren herhaald, ook nu weer met de witte rand. Twee witte vlekken aan de basis van de donkere snavel voltooien de kleurenpracht van het dier.
Broedtijd : 25 dagen
Eieren : 5-9 eieren
Kuikens : ---