Ganzen van de Fam. Raymond Nyns

21/06/2000 (6 weken oud)
Je zou deze 2 al geen kuikens meer kunnen noemen, 
het enige dat ze nog kuiken maakt is hun gepiep en enkele donshaartjes.

__________________________________________________________________________

ieronder zie je dan de kuikens van de witte tamme gans, helaas niet de mijne, maar wel van de familie van Raymond Nyns uit Nederland waarvan ik deze mooie foto's mocht gebruiken en hun ganzenverhaal mocht vertellen :

* Ze hebben Ot en Sien gekregen in 1998 toen ze een maand of 3 waren.

* Reeds vanaf het eerste jaar waren ze aan het broeden, maar ze staakten vroegtijdig het broeden. De eieren waren wel bevrucht, want in de eieren zaten bijna voldragen jongen met pluimpjes en al.

* Het jaar daarna (1999) zijn er bij het nest wel enkele jongen uitgekomen, maar dezelfde dag nog gestorven (waarschijnlijk doodgetrappeld door de moeder).

* Dit jaar (2000) hebben ze meer geluk, alhoewel ? Moeder Sien nam het broeden veel serieuzer op en vader Ot bleef zoals het hoort uit de buurt van het nest. Op 11/05/2000 was moeder Sien helemaal niet van het nest geweest, en vader Ot kwam nu veel dichter bij het nest, en ja hoor, er waren 3 springlevende kuikens. Maar toen 's avonds moeder Sien even ging wandelen bleken er nu 3 doden kuikens te liggen, weer doodgetrappeld onder het gewicht van hun moeder. Er liggen dan nog 3 eieren in het nest. Omdat Raymond niet zeker was of de 3 overige eieren met gansjes erin het zouden redden, besloot hij alvast 1 kuiken dat net uit een ei kwam in huis te nemen. Ze verwachtten dan ook dat de 2 overige gansjes in het nest vertrappeld zouden worden. Maar nee hoor ! De volgende dag 2 springlevende kuikens in het ganzennest en ééntje in huis dat de hele dag achter de familie aanholt alsof zij de ouders zijn. De twee jongen buiten lopen de hele dag achter hun vader en moeder aan.

* Het mooie resultaat is hieronder te bewonderen :


Hier zie je de trotse moeder Sien met haar 2 kuikens.

Hier zie je de trotse ouders met hun kroost.    Ot en Sien

Ziehier het dochtertje Claire met het in huis genomen kuikentje Tippie.


Lief hé, dat korte snaveltje.


Hier nemen deze twee een badje

__________________________________________________________________________
Met dank aan Raymond Nyns en familie ( r.h.nyns@wanadoo.nl )