Naam : De keizergans
Wetenschappelijke naam : Anser canagicus
Leefplaats : In het hoge noorden van Alaska, Canada en Oost-SiberiŽ. De winter brengt hij door in het zuiden van Alaska.
Grootte : ---
Kenmerken : Opvallend is het grote verschil tussen volwassenen en een jaar oude dieren. De laatste zijn volledig blauw, met een donkerblauwe hals, nek en kop. Daarentegen zijn oudere dieren zilvergrijs met donkere zomen, en zijn kop, nek en staart wit. De hals veranderd minder, en wel tot donkergrijs. Snavel en poten veranderen wel weer erg sterk. De snavel wordt van donkergrijs tot roze, de poten waren geelzwart en worden bleekoranje.
Broedtijd : 24-25 dagen
Eieren : 3-8 eieren / roomkleurig wit
Kuikens : ---
Opmerking : Zorg voor een flink aantal schaduw want aan langdurige zonnestralen hebben deze ganzen een hekel. Deze ganzen zijn meer watervogels dan andere ganzen en hebben dus een flinke vijver nodig. De gans staat er helemaal alleen voor om de eieren uit te broeden. De gent krijgt pas interesse als de kuikens rondlopen.