Naam : De Hawaiigans of nene
Wetenschappelijke naam : Branta sandvicensis
Leefplaats : Broedt in de tropische zone van de stille oceaan op de eilanden van Hawaii en Maui.
Grootte : ---
Kenmerken : Sterke zwarte poten, tenen en nagels. Kop en nek zijn donkerbruin. De hals is wit tot crèmekleurig, een kleur die aan weerskanten doorloopt tot aan de oren. In het witte vlak vallen de donkerbruine strepen goed op. Op de kop is dat het geval met de witte oogring. De romp is grauwbruin, met donkerbruine strepen. Buik en stuit zijn wit.
Broedtijd : 30 dagen
Eieren : 3-6 eieren / witgroen
Kuikens : ---
Opmerking : Voor ganzenfokkers een begerenswaardige vogel. Niet alleen wegens de sierwaarden, maar vooral door de zeldzaamheid. Een paartje is zeer kostbaar.