Naam : De Canadese gans
Wetenschappelijke naam : Branta canadensis
Leefplaats : Typische Noord-Amerikaanse gans. Af en toe strijken bij ons wilde Canadese ganzen neer. Noordoostpolder en de Peel zijn vaste pleisterplaatsen. Ze komen niet van hun oorspronkelijke stek in Alaska en Canada, maar uit Engeland en Zweden, waar ze sinds de jaren 20 in verwilderde staat voorkomen.
Grootte : 100 cm
Kenmerken : Kop en nek zijn diepzwart, met een brede doorlopende witte band van de keel tot over de wangen. De grauwbruine kleur overheerst. De donkere staart, grote slagpennen en poten.
Broedtijd : 28-30 dagen
Eieren : 4-7 eieren / crèmekleurig
Kuikens : ---
Opmerking : In ons land is hij vooral bekend als siervogel. Als zodanig is de Canadese gans heel geschikt, mits hem een malse strook gras ter beschikking staat. Tegenover andere vogelsoorten en mensen is deze soort tamelijk vriendelijk, behalve tijdens het broedseizoen. Bijzonder sterk en gemakkelijk in de verzorging, maar alleen voor bezitters van een grote tuin.